LUKAŠENKO PRIZEMLJIO RAJANER, REAGOVALA EVROPSKA UNIJA: Odmah je postavljen ZAHTEV, čeka se predsednik Belorusije
Foto: EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVE

reakcija

LUKAŠENKO PRIZEMLJIO RAJANER, REAGOVALA EVROPSKA UNIJA: Odmah je postavljen ZAHTEV, čeka se predsednik Belorusije

- Svi putnici moraju biti u mogućnosti da odmah nastave putovanje za Viljnus i da im bude osigurana bezbednost

Objavljeno: 19:49h

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je "potpuno neprihvatljivo naterati let Rajanera od Atine do Vilnjusa da sleti u Minsk".

- Svi putnici moraju biti u mogućnosti da odmah nastave putovanje za Viljnus i da im bude osigurana bezbednost - napisala je predsednica EK na Tviteru.

Ona je dodala da "svako kršenje pravila međunarodnog vazdušnog prevoza mora da snosi posledice".

Njena reakcija usledila je nakon što je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko naredio danas prinudno sletanje u Minsk aviona kompanije Rajaner u kojem je putovao istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije dopratio avion Rajanera do aerodroma u Minsku.

Protaševiča, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen je nakon današnjeg sletanja na aerodrom u Minsku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije potvrdilo je privođenje Romana Protaševiča, suosnivača kanala Nekstia Telegram, označenog kao eskstremistu u Belorusiji.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.