VANREDNI SAMIT EU: Lideri članica večeras o potezima BELORUSIJE nakon privođenja novinara!
Incident uvršten na agendu, Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

GORUĆE TEME

VANREDNI SAMIT EU: Lideri članica večeras o potezima BELORUSIJE nakon privođenja novinara!

Na kraju sastanka lider će razmotriti situaciju u Evropi u pogledu ispunjavanja zacrtanih ambicija za klimatski neutralnu EU do 2050. godine

Objavljeno:

Lideri 27 zemalja članica Evropske unije sastaće se večeras u Briselu, na početku dvodnevog vanrednog samita posvećenog spoljopolitičkim pitanjima, borbi protiv pandemije i klimatskim promenama.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, kasno sinoć je na agednu uvrstio i incident prinudnog spuštanja aviona "Rajanera" u glavni grad Belorusije Minsk i privođenje novinara Romana Protaseviča.

"Odgovorni za otmicu 'Rajanera' moraju biti sankcionisani. Novinar Roman Protaševič mora biti odmah pušten. Lideri će razmotriti akcije koje će preduzeti", poručila je predsednica Evropske komsije, Ursula fon der Lajen.

Samit lidera EU, koji će se posle dužeg vremena okupiti fizički u Briselu, započeće radnom večerom na kojoj će pored poslednjih dešavanja u Belorusiji, osnovna tema biti strateški odnosi EU i Rusije.

U EU naglašavaju da Moskva nastavlja sa "ilegalnim i provokativnim koracima" kako prema "državama članicama EU, tako i šire", a osnova za raspravu biće izvešataj šefa diplomatije EU, Đuzepa Borelja.

Tokom večre, posvećene spoljopolitičkim temama, razgovaraće se o odnosima EU sa Velikom Britanijom, posle stupanja na snagu Sporazuma o trgovini i saradnji.

Lideri će razmotriti ulogu EU u rešavanju tenzija i uspostavljanju trajnog rešenja između Izraela i Palestine i pozabaviti se pripremama za junski samit EU-SAD, u svetlu obnovljene transatlantske saradnje sa novom administracijom u Vašingtonu.

Sutrašnji, drugi dan samita, biće posveće borbi protiv pandemije, uključujući evropsku proizvodnju i distribuciju vakcina širom sveta i početak primene digitalnih kovid sertifikata koji bi trebalo da vrate slobodu kretanja širom EU.

U Briselu pred ovaj samit navode da je u kontekstu pandemije situacija "bolja nego ranije", ali uz optimizam pozivaju i na oprez zbog pojave novih sojeva virusa.

Na kraju sastanka lider će razmotriti situaciju u Evropi u pogledu ispunjavanja zacrtanih ambicija za klimatski neutralnu EU do 2050. godine.

Bonus video:

00:55

ESPRESO ANKETA: Da li često posećujete muzeje?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.