BELORUSIJA ODBACUJE OPTUŽBE ZBOG SLETANJA AVIONA: "Zapad doprinosi eskalaciji situacije ishitrenim zaključcima"!
ilustracija, Foto: EPA/MAURITZ ANTIN

PRINUDNO SLETANJE

BELORUSIJA ODBACUJE OPTUŽBE ZBOG SLETANJA AVIONA: "Zapad doprinosi eskalaciji situacije ishitrenim zaključcima"!

Glaz je istakao da Belorusija u ovom slučaju može da garantuje potpunu transparentnost

Objavljeno:

Incident sa avionom Rajanera, koji je juče prinudno sleteo u Minsk zbog navodne pretnje bombom, treba posmatrati sa stanovišta bezbednosti, izjavio je pres sekretar Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz.

On je za RIA Novosti rekao da nema sumnje da su postupci nadležnih organa Belorusije bili potpuno u skladu sa utvrđenim međunarodnim pravilima.

Prema njegovim rečima, beloruska strana je uvek imala i ima odgovoran pristup njihovom poštovanju.

Glaz je istakao da Belorusija u ovom slučaju može da garantuje potpunu transparentnost, da, ako je potrebno, primi stručnjake i demonstrira sve materijale kako bi bile isključene insinusacije.

On je ocenio da se na Zapadu donose ishitreni zaključci, što doprinosi eskalaciji situacije, da se slučaj politizuje i iznose nepotvrđene optužbe.

Glaz smatra da ne postoji želja da se slučaj objektivno razume, već da su, umesto ovoga, odmah izgovorene "parole o sankcijama.

Beloruski zvaničnik je istakao da je tužno što su se putnici tog leta suočili sa određenim neprijatnostima, ali je istakao da su pravila vazduhoplovne bezbednosti apsolutni prioritet, svuda i za sve.

Avion kompanije Rajaner, na letu od Atine do Viljnusa, juče je prinudno sleteo na aerodrom u Minsku zbog navodne dojave o bombi, za koju se ispostavilo da je lažna.

Vlasti Belorusije su nakon sletanja uhapsile opozicionog novinara Romana Protaševiča, što je pokrenulo oštre osude iz EU i SAD.

Protaševič je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede predsednika Aleksandra Lukašenka.

Beloruski univerzitet u Vilnjusu danas je saopštio da je privedena i njegova studentkinja Sofija Sapega (23), koja je putovala sa Potaševičem.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.