POJAVIO SE JOŠ JEDAN NON PEJPER: Lansirao ga albanski portal
Zastava Albanije, Foto: Profimedia

ALBANIJA

POJAVIO SE JOŠ JEDAN NON PEJPER: Lansirao ga albanski portal

U non-pejperu koji, kako se navodi, predstavlja "francusko-nemačku inicijativu", piše da bi prvi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, u organizaciji visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, trebalo da bude održan u junu u Parizu.

Objavljeno:

Nizu navodnih non-pejpera kojima se nudi rešenje za kosovsko pitanje, portal "Albanija post" dodaje još jedan u kojem se, pored ostalog, predviđa autonomija za sever Kosova, uz očekivanje da dijalog Beograda i Priština treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom po kojem će "strane međusobno komunicirati kao nezavisne, suverene i ravnopravne države".

U non-pejperu koji, kako se navodi, predstavlja "francusko-nemačku inicijativu", piše da bi prvi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, u organizaciji visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, trebalo da bude održan u junu u Parizu.

Ceo proces, koji navodno ima podršku Evropske unije i SAD, trebalo da se završi do kraja februara 2022. godine.

"Albanijan post" ne navodi izvor preko kojeg je došao do navodnog non-pejpera, ali objavljuje fotografiju tog dokumenta.

U tekstu se kaže da obe strane "treba da preduzmu aktivnosti na izmenama Ustava i zakona kako bi bila omogućena primena pravno obavezujućeg sporazuma".

Pomenuti non-pejper predviđa autonomiju za sever Kosova sa proširenom samoupravom i sopstvenim institucijama, formiranje Zajednice srpskih opština koja bi imala potpunu nadležnost u području ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja i, kao i privilegovan status Srpske pravoslavne crkve i neprikosnovenost njene imovine.

Autonomni okrug Severnog Kosova zamišljen je kao posebna administrativna jedinica regionalne samouprave sa pravom usvajanja zakonodavstva u regionalnoj ekonomiji, finansijama, imovini, infrastrukturi, kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, pravdi i evropske saradnje, u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova.

U tački koji se odnosi na status srpske crkve, ističe se da Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu unutrašnju organizaciju treba priznati kao "samoupravnu organizaciju političkog i ustavnog sistema Kosova, a vlasništvo treba da bude neprikosnoveno i da uživa privilegovan status".

Autori teksta smatraju da bi "pravoslavnu crkvu na Kosovu, kao suštinski deo Srpske pravoslavne crkve, u skladu sa ustavnim promenama, trebalo bi da vodi patrijarh Srpske pravoslavne crkve", koji bi, kako navode, trebalo da ima sedište u Pećkoj patrijaršiji.

Zaštićene zone, dodaje se, biće proširene na više od 40 ključnih verskih i kulturnih lokacija.

Predviđeno je i stvaranje ekonomske zone kao podsticaj ekonomskog razvoja sa obe strane granice "zasnovanog na konceptu Evropske regije, koja bi se protezala na region Kosovske Mitrovice i Novog Pazara".

Kada je reč o delovanju na međunarodnoj sceni, predviđa se da obe strane nastave da poštuju prihvaćeni moratorijum, odnosno da "Srbija poštuje status kvo kada je reče o međunarodnim priznanjima koje je dobilo Kosovo", dok se od Prištine očekuje da Beogradu ne uvodi nikakve trgovinske barijere.

U tekstu se navodi da će potpisivalnjem sporazuma obe strane "u skladu sa međunarodnim pravom, poštovati suverenitet, teritorijalni integitet i nezavisnost druge strane".

U dokumentu se navodi da će EU u ime obe strane "angažovati nezavisno telo koje će podržati proces definisanja granica".

U dokumentu piše da inicijativa Nemačke i Francuske za cilj ima "normalizaciju odnosa Srbije i Kosova", koja će biti zasnovana na osnovu mandata Generalne skupštine UN.

Kako se dodaje, postizanje sporazuma između dve strane je od strateškog značaja za Evropsku uniju i obe strane će se rukovoditi ciljevima i principima utvrđenim Poveljom Ujedinjenih nacija.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.