JEDAN DEO PLANETE JE PUN RUSKOG ORUŽJA KOJE JE SPREMANO ZA 3. SVETSKI RAT: Amerikanci su u PANICI! Jeziv ARSENAL!
Tu su i bombarderi Tu-95 i protivbrodski avioni Tu-142, Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO, Ilustracija

moćno

JEDAN DEO PLANETE JE PUN RUSKOG ORUŽJA KOJE JE SPREMANO ZA 3. SVETSKI RAT: Amerikanci su u PANICI! Jeziv ARSENAL!

Kako je naveo, Moskva se još u vreme Hladnog rata spremala da se suprotstavi Zapadu u arktičkom regionu

Objavljeno:

Oružje nasleđeno iz vremena Sovjetskog Saveza učinilo je da Rusija bude spremna za borbu za Arktik, piše američki list "Nešenel interest".

Mogućnosti kojima Rusija raspolaže u tom regionu autor članka je opisao kao "zastrašujuće", prneosi "Sputnjik".

Kako je naveo, Moskva se još u vreme Hladnog rata spremala da se suprotstavi Zapadu u arktičkom regionu. Stečeno iskustvo i razne vrste oružja omogućili su Rusiji da dobije „smrtonosne“ mogućnosti za slučaj da u Severnom ledenom okeanu dogodi nešto „nezamislivo“. U prvom redu tu je ruska flota ledolomaca – najveća na svetu. Takvi brodovi postaju sve potrebniji zbog porasta komercijalnih interesa za region, a to Rusiju čini "garantom globalnog pristupa Arktiku".

Nuklearna bomba, Nuklearni rat, Nuklearno oružje, Smak sveta, Apokalipsa, Rat
foto: Profimedia

Zahvaljujući tome Rusija može slobodno da planira vojnu kampanju, kao i strategiju pristupa resursima u regionu, navodi se u članku. U najsmrtonosnije oruđe Rusije na Arktiku "Nešenel interest" je svrstao podmornice "Akula", nazvavši ih "zastrašujućim". Nedovoljna skrivenost podmornice u potpunosti se kompenzuje ogromnim arsenalom oružja koje ta podmornica ima na raspolaganju. Pored toga, nebom iznad Arktika aktivno lete ruski avioni – na primer, lovci MiG-31, napravljeni, kako kaže autor članka, za "lov" na američke bombardere. Novinar je ukazao na činjenicu da ti avioni imaju odlične radare i da ih odlikuju izuzetne manevarske sposobnosti.

Tu su i bombarderi Tu-95 i protivbrodski avioni Tu-142. Iako avioni Tu-95 spadaju u grupu najstarijih oni odlično funkcionišu na "hladnom arktičkom nebu". U članku se pominju i vežbe ruskih specijalaca. Oni su, kako se navodi, obučeni da zauzimaju teško dostupne oblasti, da sprovode obaveštajni rad, kao i da pomažu u operacijama potrage i spasavanja. Podsetimo, u martu ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je vladi da u roku od mesec dana završi jedinstveni plan za razvoj Arktika. Prema njegovim rečima, budućnost zemlje leži u razvoju Arktika i severnih teritorija.

Bonus video:

02:32

Kurir dnevni horoskop za 23.05.2021.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.