OBE STRANE DA POŠTUJU PREKID VATRE: Obilazak ruševina u GAZI zvaničnika UN
Gaza, Foto: Profimedia

UN APEL!

OBE STRANE DA POŠTUJU PREKID VATRE: Obilazak ruševina u GAZI zvaničnika UN

Prekidom vatre koji je započeo juče ujutru, okončano je 11 dana izraelskih vazdušnih napada i raketa koje su na Izrael ispalili palestinski militanti u pojasu Gaze.

Objavljeno:

Nakon obilaska ruševina pogođenih vazdušnim napadima tokom borbi između Izraela i Hamasa, najviša zvaničnic UN za pomoć u regionu Lin Hejstings apelovala je danas na obe strane da poštuju prekid vatre dok timovi za pomoć procenjuju štetu.

Prekidom vatre koji je započeo juče ujutru, okončano je 11 dana izraelskih vazdušnih napada i raketa koje su na Izrael ispalili palestinski militanti u pojasu Gaze.

"Sinoć je bilo mirno i nadamo se da će tako i ostati i da svi samo treba da se povuku i da se ne upuštaju u provokativne poteze", rekla je Hejstings, humanitarna koordinatorka UN za palestinske teritorije, u gradu Gazi, prenosi Rojters.

Hejstings je obišla i teško oštećenu ulicu Vehda (ulica jedinstva), gde su palestinski zdravstveni zvaničnici rekli da su tokom izraelskih vazdušnih udara ubijene 42 osobe, uključujući 22 člana jedne porodice.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je prethodno da će Vašington sarađivati sa agencijama Ujedinjenih nacija na ubrzanju humanitarne pomoći za Gazu "na način koji Hamasu ne dozvoljava da jednostavno obnovi svoj vojni arsenal".

Hejstings je rekla da odgovarajući mehanizmi već postoje i da su aktivni od rata 2014. godine.

Ona je pomenula "Mehanizam za obnovu Gaze" dogovoren između Izraela, Ujedinjenih nacija i Palestinske vlasti pod predsednikom Mahmudom Abasom, suparnikom Hamasa koji upravlja okupiranom Zapadnom obalom, ali ima zanemarljiv uticaj u Gazi.

„Imamo mehanizme za praćenje kako bismo bili sigurni da pomoć neće pasti u ruke onih kojima nije namenjena“, rekla je Hejstings.

Izrael je blokirao Gazu od 2007. Godine, pod izgovorom da to sprečava Hamas da unosi oružje. Hejstings je rekla da Ujedinjene nacije već dugo traže od Izraela da zaustavi blokadu i da će to i dalje činiti.

"Blokada treba da se okonča“, poručila je.

Zamenik ministarstva za radove i stanovanje u Gazi Nadži Sarhan izjavio je danas da prva procena pokazuje da je najmanje 2.000 stambenih jedinica uništeno u borbama između Izraela i palestinskih militantnih grupa u Gazi.

Palestinski zvaničnik rekao je danas za AP da je više od 15.000 drugih jedinica delimično uništeno u 11-dnevnom ratu.

Sarhan kaže da su uništene četiri džamije zajedno sa desetinama policijskih prostorija u Gazi. Dodaje da je većina fabrika u industrijskoj zoni Gaze uništena ili oštećena.

Prema Sarhanovoj proceni, finansijski gubici u borbama iznose 150 miliona dolara. Kaže da je procena još uvek u toku.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.