MERKEL: Sa Amerikom ćemo razgovarati o zajedničkom stavu prema Rusiji!
Angela Merkel, Foto: EPA-EFE/HENNING SCHACHT / POOL

rekla je

MERKEL: Sa Amerikom ćemo razgovarati o zajedničkom stavu prema Rusiji!

Severni tok 2, kojim će prirodni gas stizati iz Rusije u Nemačku, godinama stvara trzavice u odnosima Nemačke i SAD

Objavljeno:

Nemačka kancelarkaAngela Merkel izjavila je danas da će Berlin razgovarati sa Vašingtonom o zajedničkom stavu prema Rusiji, nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden odlučio da ne uvede sankcije kompaniji koja nadgleda projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2.

Severni tok 2, kojim će prirodni gas stizati iz Rusije u Nemačku, godinama stvara trzavice u odnosima Nemačke i SAD.

Vašington se protivi gasovodu, koji je sada 95 odsto završen, i pokušavao je da spreči realizaciju tog projekta, navodeći da on ugrožava energetsku bezbednost Evrope, da povećava uticaj Rusije i da nanosi štetu Poljskoj i Ukrajini jer zaobilazi njihovu teritoriju.

Bajden je u sredu uveo sankcije ruskim kompanijama i brodovima koji rade na izgradnji gasovoda, ali je mnoge članove Kongresa SAD, i demokrate i republikance, naljutio jer kaznene mere nije nametnuo i nemačkoj kompaniji Severni tok 2 AG, koja nadgleda ceo projekat.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je neuvodjenje sankcija toj kompaniji "u skladu s posvećenosti Vašingtona jačanju transatlantskih odnosa kao pitanja nacionalne bezbednosti".

Merkel je danas rekla da je Bajden "načinio korak ka Nemačkoj" u konfliktu dve strane oko Severnog toka 2.

"Mi imamo različita gledišta (o gasovodu), ali ćemo dodatno razgovarati o tome šta je neophodan zajednički temelj u odnosu sa Rusijom", kazala je Merkel.

Na pitanje šta će Bajden dobiti od Nemačke ili Evrope zbog neuvodjenja sankcija, Merkel je rekla da "to tako ne funkcioniše".

Navela je da će se uskoro sastati sa Bajdenom na samitima G7 i NATO-a.

"Moraćemo da pričamo o politici prema Rusiji i Ukrajini, i naravno o politici prema Kini. Partnerstva su zasnovana na reagovanju na stavove i pozicije druge strane u cilju dolaska do dobrih kompromisa", dodala je Merkel.

Severni tok 2 je u vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom, uz investicije nekoliko evropskih zemalja u projekat.

Sa kritikama zbog projekta s Rusijom nemačka vlada se susreće i u zemlji, gde liberalna opozicija traži obustavu Severnog toka 2 iz više razloga, uključujući odnos ruskih vlasti prema zatvorenom opozicionom lideru Alekseju Navaljnom.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.