IZRAELSKA AVIJACIJA UNIŠTILA 15 KILOMETARA HAMASOVIH TUNELA! Meštane Gaze i jutros probudile detonacije!
ilustracija, Foto: Profimedia

NAJŽEŠĆE BOMBARDOVANJE IKAD

IZRAELSKA AVIJACIJA UNIŠTILA 15 KILOMETARA HAMASOVIH TUNELA! Meštane Gaze i jutros probudile detonacije!

Žitelji Gaze su potvrdili da su ih u ranim jutarnjim časovima probudile detonacije navodeći da je jutrošnje bombardovanje bilo najžešće od kako je pre nedelju dana izbio sukob

Objavljeno:

Komanda izraelskih oružanih snaga potvrdila je da je izraelska ratna avijacija rano jutros izvela seriju vazdužnih udara na više lokacija u gradu Gazi i da je tom prilikom uništeno 15 kilometara tunela koje koriste jedinice palestinskog Hamasa, kao i prebivališta devetorioce zapovednika Hamasa.

Žitelji Gaze su potvrdili da su ih u ranim jutarnjim časovima probudile detonacije navodeći da je jutrošnje bombardovanje bilo najžešće od kako je pre nedelju dana izbio sukob.

U izveštaju AP se navodi da su jutros sravnjene sa zemljom još tri višespratnice, ali još nema podataka o broju žrtava i materijalnoj žteti.

Lokalni mediji su preneli da su u jutrošnjem udaru na meti izraelskih raketa i bombi bile glavne priobalne saobraćajnice u zapadnim delovima grada i zgrade bezbednosnih službi, a iz lokalne elektrodistribucije je potvrđeno da je oštećen dalekovod iz jedine elektrane koja snabdeva strujom veći deo objekata na južnoj strani grada.

Gradonačelnik Gaze Jahja Saradž potvrdio je da se situacija u gradu pogoršava iz dana u dan i upozorio da na palestinskim teritorijama vlada nestašica goriva, kao i da po 8 do 12 sati dnevno građani nemaju struju.

U jučerašnjem TV obraćanju naciji premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je nastavak vazdušnih udara "punom snagom, do daljeg, jer Izrael namerava da Hamasu naplati visoku cenu", a podršku je dobio i od svog političkog rivala ministra odbrane Izraela Benija Ganca.

Hamas i Islamski džihad saopštili su da je najmanje 20 njihovih boraca poginulo, dok izraelska vojska tvrdi da je taj broj daleko veći.

Pripadnici Hamasa su takođe nastavili sa raketiranjem naseljenih mesta u Izraelu, lansirajući projektile iz stambenih četvrti Gaze.

Jedna raketa Hamasa pogodila je sinoć sinagogu u gradu Aškelonu na jugu Izraela samo nekoliko sati pre večernje službe povodom praznika šavut, ali nije bilo povređenih, potvrdila je izraelska služba za vanredne situacije.

Palestinski izvori iz Gaze su sinoć saopštili da je broj stradalih civila nakon nedelju dana sukoba sa Izraelom dostigao 197 i da među njima ima 58 maloletnika i 34 žene.

Više od 250 ranjenih građana Gaze je evakuisano u Egipat na lečenje i oporavak od povreda, potvrdili su palestinski medicinski zvaničnici, a preneo je ranije jeruslimski dnevnik Tajms of Izrael.

Prema zvaničnim podacima u jučerašnjim izraelskim napadima poginulo je ukupno 42 ljudi, a među njima je bilo desetoro dece, preneo je ranije Rojters.

Bonus video:

02:02

ESPRESO ANKETA: Pitali smo starije Beograđane da li znaju ko su influenseri?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.