GLAVNA UREDNICA ASOŠIEJTED PRESA TRAŽI ISTRAGU ZBOG RAKETIRANJA ZGRADE! "Javnost zaslužuje činjenice"
Ilustracija, Foto: Printscreen twitter

strašno

GLAVNA UREDNICA ASOŠIEJTED PRESA TRAŽI ISTRAGU ZBOG RAKETIRANJA ZGRADE! "Javnost zaslužuje činjenice"

Izrael je ranije upozorio civile u zgradi da je napuste pre nego što projektili unište objekat

Objavljeno:

Glavna urednica američke novinske agencije Asošiejted pres Sali Bazbi danas je zatražila nezavisnu istragu povodom izraelskog bombardovanja zgrade u Gazi, u kojoj su bili smešteni novinari AP-a i drugih medija, ističući da javnost ''zaslužuje činjenice''.

Bazbi je rekla da AP nije do sada video nijedan dokaz od izraelskih zvaničnika kojim bi se opravdalo bombardovanje i rušenje dvanaestospratnice u subotu, prenosi Rojters.

Izraelski zvaničnici su rekli da su raketirali zgradu jer je Hamasova obaveštajna ćelija bila u toj zgradi.

"Čuli smo od Izraelaca da imaju dokaze. Ne znamo koji su to dokazi. Smatramo da je red da se u ovom trenutku uradi nezavisna istraga o tome šta se desilo u subotu", izjavila je Bazbi za Si-En-En.

Izrael je ranije upozorio civile u zgradi da je napuste pre nego što projektili unište objekat.

Ranije u toku dana je premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao da je "obaveštajna kancelarija palestinske terorističke organizacije bila u toj zgradi i da je odatle organizovala terorističke napade na izraelske civile, zbog čega je objekat bio legitimna meta".

Bazbi je rekla za Si-En-En da su novinari AP-a nepovređeni i da sada izveštavaju iz kancelarije rivalske francuske novinske agencije Frans pres u Gazi.

"Ne zauzimamo strane u aktuelnom konfliktu. Međutim, smatramo da treba da obavestimo svet šta se dešava u ovom konfliktu ili bilo kojem u svetu. Ovo je važna priča, jer zbog akcija od juče svet će biti uskraćen za informacije", rekla je ona.

Asošijejted pres prenosi da je Bazbi rekla i da je ta agencija u srušenoj kuli Al Džalala u Gazi imala kancelarije 15 godina i da nikada nije čula ili dobila bilo kakvu informaciju da bi u toj zgradi mogao da bude Hamas.

Zato, kako je naglasila, javnosti moraju biti predočene činjenice.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u subotu razgovarao sa predsednikom novinske agencije AP Gerijem Pruitom i ponudio mu "bezrezervnu podršku za nezavisno novinarstvo i medijske organizacije širom sveta".

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.