NOVI PRESEK GLASOVA U HRVATSKOJ: Stvari postaju jasnije
Ilustracija, Foto: Profimedia

izbori

NOVI PRESEK GLASOVA U HRVATSKOJ: Stvari postaju jasnije

Prema nezvaničnim rezultatima, lista “Možemo” osvojila je i najviše mandata u Gradskoj skupštini u kojoj će najverovatnije imati većinu odborničkih mesta

Objavljeno:

Prema prvim nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije (DIP), najviše glasova na izborima za gradonačelnika Zagreba osvojio je kandidat zeleno-leve koalicije Tomislav Tomašević (39).Nekoliko kandidata vodi tesnu borbu za drugi izborni krug, ali imaju daleko manje glasova.

Nakon 27,72 odsto obrađenih biračkih mesta u Zagrebu, Tomašević je osvojio 42,46 odsto glasova. Na drugom mestu je zamenica nedavno preminulog gradonačelnika Milana Bandića, Jelena Pavičić Vukičević (Stranka rada i solidarnosti) sa 13,31 odsto, a slede Miroslav Škoro iz desnog Domovinskog pokreta s 12,57 odsto, Davor Filipović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) s 10,04 odsto i Joško Klisović iz Socijaldemokratske partije (SDP) sa 7,58 odsto.

Prema nezvaničnim rezultatima, lista “Možemo” osvojila je i najviše mandata u Gradskoj skupštini u kojoj će najverovatnije imati većinu odborničkih mesta.

Prema trenutnim rezultatima, u Splitu u drugi krug ulaze Ivica Puljak iz Centra s osvojenih 28,77 odsto i Vice Mihanović iz HDZ s 20,55 odsto glasova. Treći je bivši gradonačelnik, kontroverzni Željko Kerum s 14,05 odsto. ; U Rijeci vodi zamenik gradonačelnika Marko Filipović iz Socijaldmeokratske partije s osvojenih 29,58 odsto glasova, a iza njega je kandidat grupe birača Davor Štimac s osvojenih 16,92 odsto. ; U Osijeku uverljivo vodi HDZ kandidat za gradonačelnika Ivan Radić s 41,33 odsto, a iza njega je nezavisni Berislav Mlinarević uz podršku Domovinskog pokreta i Mosta s 18,62 odsto.

Državna izborna komisija od 21 objavjuje rezultate, ali i dalje na malom uzorku. U Hrvatskoj se danas glasalo za opštinska i gradska veća i županijske skupštine, a direktno i za gradonačelnike, načelnike opština i župane.

Na mandat od četiri godine bira se ukupno 425 opštinskih i 127 gradskih veća, 20 županijskih skupština i skupština Grada Zagreba, opštinski načelnici, gradonačelnici i župani, kao i oko 70 njihovih zamenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u opštinama u kojima su Hrvati manjina.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.