HRVATI DANAS GLASAJU: Izlasnost veća nego ranije
Foto: AP/Tanjug

izbori u komšiluku

HRVATI DANAS GLASAJU: Izlasnost veća nego ranije

To je 22 hiljade birača više nego 2017., rekao je portparol i član DIP-a Slaven Hojski za Hrvatski radio

Objavljeno:

Glasanje u Hrvatskoj još uvek traje, a pravo odlučivanja ko će u iduće četiri godine voditi njihove opšine, gradove i ko će biti u predstavničkoj vlasti biraju tri miliona i 660 hiljada birača.

Oni će ovom prilikom birati 425 opšinskih i 127 gradskih veća, 20 okruga skupština i skupštinu Grada Zagreba, opšinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u opšinama gde su Hrvati manjina.

S posebnim zanimanjem čeka se ishod izbora u četiri velika grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a za sada je sigurno da će sva četiri dobiti nove gradonačelnike, jer je dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno umro, a Andro Krstulović Opara, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić se nisu ponovno kandidovali prenose hrvatski mediji.

Na lokalne izbore do ovog popodneva izašlo je nešto više birača nego pre četiri godine, uprkos pandemiji koronavirusa, ali i posledicama koje je razorni zemljotres ostavio na Banovini.

Do 16,30 sati glasalo je 35,54 posto birača, dok je pre četiri godine to učinilo njih 35,15 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) aprenosi Inex.hr.

To je 22 hiljade birača više nego 2017., rekao je portparol i član DIP-a Slaven Hojski za Hrvatski radio.

Od tri miliona i 660 000 onih s pravom glasa, svoje je biračko pravo iskoristilo milion i 210 000 birača.

Među okruzima, najbolja izlaznost je u Ličko-senjskom okrugui (47,2 posto), a najlošija u Osječko-baranjskom okrugu (33,46 %).

U glavnom gradu, Zagrebu, glasalo je 34 posto, malo manje nego pre četiri godine kada je glasalo 34,24 % birača.

Slična je izlaznost u Splitu (33,7 posto), a manja u Osijeku (28,7 posto) i Rijeci (28,2 %).

Dobra je izlaznost i na Banovini, tj. u Sisačko-moslavačkoj županiji - 37,4 posto. Tamo se glasuje i u 25 šatora.

Birači mogu glasati do 19 sati, kada se biračka mjesta zatvaraju i prestaje dvodnevna izborna tišina za koje izborni kandidati ni na koji način nisu smeli predstavljati ni sebe, ni svoje programe.

Prve izborne rezultati očekuju se u 21 h.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.