Ovo je najveći umobolnik na svetu, a zove se Šeku: Od njega su pobegli čak i koljači Islamske države! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters

UCENJENA GLAVA

Ovo je najveći umobolnik na svetu, a zove se Šeku: Od njega su pobegli čak i koljači Islamske države! (FOTO) (VIDEO)

U srži krize koja je zahvatila Boko Haram leži suštinsko razilaženje oko ideologije, taktike i odnosa grupe sa Islamskom državom. Iako je Šekau glavni, Boko Haram nikada nije bio jedan čovek
Objavljeno: 09:14h

Ove razmirice su se samo pojačale od kada je Šeku preuzeo lidersku poziciju 2009. godine. Njegova nemilosrdnost i ljubav prema nasilju udaljili su ga od mnogih pristalica, a njegova brutalnost i beskrupuloznost pokazali su se prevelikim čak i za ozloglašenu Islamsku državu, koja želi da ga zameni konzervativnijim vođom. Pod Šekuom, Boko Haram je pokrenuo rat protiv svih - hrišćana i muslimana - u kojem primenjuje nepopustljivu taktiku "spaljene zemlje". Zverstva grupe često su prikazana u propagandnim video snimcima u kojima Šeku razmetljivo preuzima odgovornost za masakre nad ženama i decom.

foto: AP

Njegov pristup odmah je naišao na osudu muslimanskog sveta, među kojima je i duhovni vođa nigerijskih muslimana Sultan od Sokota koji smatra da je "više muslimana stradalo od Boko Harama nego od hrišćana". Šekuove taktike naišle su na osudu i u redovima terorista, među kojima je i miljenik Islamske države al Barnavi, koji smatra da je neophodno prestati sa targetiranjem muslimana.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.