Ovo je najveći umobolnik na svetu, a zove se Šeku: Od njega su pobegli čak i koljači Islamske države! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters

UCENJENA GLAVA

Ovo je najveći umobolnik na svetu, a zove se Šeku: Od njega su pobegli čak i koljači Islamske države! (FOTO) (VIDEO)

U srži krize koja je zahvatila Boko Haram leži suštinsko razilaženje oko ideologije, taktike i odnosa grupe sa Islamskom državom. Iako je Šekau glavni, Boko Haram nikada nije bio jedan čovek
Objavljeno: 09:14h

Nemilosrdnost i ljubav prema nasilju udaljili su Abubakar Šekua od mnogih pristalica, a njegova brutalnost i beskrupuloznost pokazali su se prevelikim čak i za ozloglašenu Islamsku državu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Ako neko zna sa stilom da prevari smrt, onda je to Abubakar Šeku, vođa najsmrtnosnije terorističke organizacije na svetu - Boko Harama. Ipak, iako se više puta izmigoljio sigurne smrti od nigerijske vojske, Šekau je daleko ranjiviji nego što se to čini, jer najopasnija pretnja po njegov status i život dolazi iznutra, iz same organizacije.

Ovo je Buldožer: Najkrvaviji dželat Islamske države pokazao svoje lice (FOTO) (VIDEO) Samo 18 meseci nakon što je Boko Haram stupio u partnerstvo sa terorističkom grupom Islamska država, samoproglašeni kalifat odbacio je Šekua zarad novog predstavnika u Nigeriji - Abu Musaba al Barnavija, sina pokojnog osnivača grupe, Muhameda Jusufa. Šekau je odbacio postavljanje Barnavija insistirajući kako je i dalje glavni, čime je pokrenuo pravi propagandni rat između pristalica dvojice džihadističkih vođa. Tu borbu, samo je pojačao poslednji video koji je Šeku objavio nakon što je po ko zna koji put saopšteno kako je ubijen u vazdušnom udaru.

foto: AP

U srži krize koja je zahvatila Boko Haram leži suštinsko razilaženje oko ideologije, taktike i odnosa grupe sa Islamskom državom. Iako je Šeku glavni, Boko Haram nikada nije bio jedan čovek, već mreža moćnih komandanata koji se međusobno nadmeću i najčešće ne slažu oko toga kako doći do uspostavljanja islamskog kalifata, što je krajnji cilj grupe.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.