RUSIJA NA NOVOM UDARU EVROPSKE UNIJE: Poziva se na SNAŽAN ODGOVOR
ilustracija, Foto: EPA

SVET

RUSIJA NA NOVOM UDARU EVROPSKE UNIJE: Poziva se na SNAŽAN ODGOVOR

Zvaničnici Evropske unije pozivaju na snažniji odgovor bloka na rusku agresiju prema Ukrajini

Objavljeno:

Upozoravaju da je konačni cilj Moskve integracija delova istočne Ukrajine u kojima rat besni već sedam godina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Upozorenja su deo izveštaja koji je napisala diplomatska kancelarija EU. Izveštaj, u koji je RSE imao uvid, podeljen je prošle nedelje članicama Unije.

Od izbijanja 2014. godine, u sukobu proruskih separatista i ukrajinskih trupa ubijeno je preko 13.000 osoba, a raseljeno preko milion.

Borbe su bile periodične, a tenzije su prošlog meseca naglo porasle nakon što je Rusija rasporedila više od 100.000 vojnika i teškog naoružanja u svoje regije koje se graniče sa Ukrajinom.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je izabran na platformi koja pokušava okončati sukob, suočen sa ovom pretnjom tražio je i stekao snažnu podršku Zapada, a Moskva je na kraju povukla deo svojih snaga.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji se prošle sedmice sastao sa Zelenskim u Kijevu, kritikovao je raspoređivanje ruskih vojnika. Evropska unija nastoji da pronađe jedinstven pristup Rusiji, koja je i najveći trgovinski partner bloka. Njihov nastup kritikovan je kao slab.

Bonus video:

20:03

PULS SRBIJE 13.05.2021. 2.DEO

(Espreso/Radio slobodna Evropa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.