VLADAVINA OD SAMO NEKOLIKO MINUTA: Upisan je u Ginisa kao KRALJ sa NAJKRAĆIM MANDATOM
Lisabon, Foto: Printscreen/youtube

lisabon

VLADAVINA OD SAMO NEKOLIKO MINUTA: Upisan je u Ginisa kao KRALJ sa NAJKRAĆIM MANDATOM

Kralj Karlos I i njegov sin kralj Luis Filipe sahranjeni su jedan pored drugog u Penheonu u Lisabonu

Objavljeno:

Na portugalskog kralja Karlosa I i njegovog sina prestolonaslednika Luisa Filipea izvršen je atentat u centru Lisabona 1908. godine. Ubijeni su od strane pristalica republikanaca, i po toj tužnoj zanimljivosti je mladi princ upisan u istoriju.

Na ulicama Lisabona kralj Karlos I i princ Luis Felipe bili su okruženi ostalim članovima njihove porodice kada su zaverenici počeli da pucaju na sve njih. Nekoliko minuta kasnije kralj Karlos je umro, što je značilo da je princ Luis automatski u tom trenutku postao kralj.

Nažalost, i nesrećni Luis Felipe (20) je samo 20 minuta kasnije umro, upisavši se u Ginisovu knjigu rekorda kao kralj sa najkraćim mandatom u istoriji.

Kralj Karlos I i njegov sin kralj Luis Filipe sahranjeni su jedan pored drugog u Penheonu u Lisabonu.

S obzirom da "novopečeni" kralj Luis nije imao dece koja bi ga nasledila, kruna je pripala njegovom mlađem bratu Manuelu II od Portugala.

Interesantno je da je u ovom poznatom u istoriji “Lisabonskom regicidu” bio ranjen i Manuel, ali samo u ruku i preživeo je tako što ga je telom zaštitila njegova majka, kraljica.

Nakon što je Manuel II svrgnut vojnim pučem 1910. godine, Portugal je postao republika, a on je ostao poznat kao poslednji kralj ove države.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.