ŠTA SE DEŠAVA AKO PRIMITE DVE RAZLIČITE VAKCINE? Stigli rezultati najnovijih istraživanja, ima nus pojava!
Vakcinacija, Foto: Profimedia

oprezno

ŠTA SE DEŠAVA AKO PRIMITE DVE RAZLIČITE VAKCINE? Stigli rezultati najnovijih istraživanja, ima nus pojava!

Kako se navodi, nus pojave su bile kratkoročne 

Objavljeno:

Kod većine osoba koje su primile dve doze vakcina protiv korona virusa različitih proizvođača došlo je do blagih do umerenih nus pojava, pokazalo je najnovije istraživanje Univerziteta Oksford.

U toku istraživanja ispitano je više od 800 osoba starih oko 50 godina, a pokazalo se da su imali nus pojave nakon mešanja doza vakcina kompanija AstraZeneka i Fajzer/Bajontek, prenosi BBC.

Kako se navodi, nus pojave su bile kratkoročne i nije bilo drugih bezbednosnih posledica, a dobrovoljci su se najčešće žalili na jezu, umor, glavobolju, malaksalost i bolove u mišićima.

Svaki deseti dobrovoljac koji je primio dve doze AstraZeneke sa razmakom od četiri nedelje, prijavljivao je groznicu dok je u kombinaciji AstraZeneke i Fajzera procenat porastao za 34 odsto.

Studija Kom-Kov (Com-Cov) pokrenuta je u februaru da bi se videlo da li će možda druga vakcina prilikom revakcinacije dati dugoročniji imunitet, bolju zaštitu od novih mutacija ili jednostavno da omogući razmenu vakcina klinikama kada neka od njih ostane bez zaliha.

Studija je proširena u aprilu, kada je priključeno još 1.050 volontera za testiranje kombinacije vakcina Moderne i Novavaksa i AstraZeneke i Fajzera.

Očekuje se da će prvi rezultati biti objavljeni u junu, a za sada sz preliminarni rezultati objavljeni u naučnom časopisu Lanset.

Bonus video:

Ubrzana masovna vakcinacija u Subotici
02:29

Ubrzana masovna vakcinacija u Subotici

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media