NEVIĐENO! U Kaliforniji uhapšen vozač 'tesle' koji je tokom putovanja sedeo na - zadnjem sedištu
Nesavesna vožnja, Foto: Profimedia, Nebojša Mandić, Ilustracija

HAPŠENJE VOZAČA

NEVIĐENO! U Kaliforniji uhapšen vozač 'tesle' koji je tokom putovanja sedeo na - zadnjem sedištu

Param Šarma je uhapšen zbog nesavesne vožnje i nepoštovanja policije, saopštila je danas patrolna služba autoputa

Objavljeno:

Jedan vozač je uhapšen pošto je policajac video da je tokom putovanja ; autoputem u zalivu San Franciska sedeo na zadnjem sedištu "tesle", saopštila je kalifornijska policija.

Param Šarma (25) je uhapšen zbog nesavesne vožnje i nepoštovanja policije, saopštila je danas patrolna služba autoputa.

U nekoliko teleefonskih poziva s auto-puta je u ponedeljak uveče prijavljeno da jedna osoba sedi na zadnjem sedištu "Tesle Model 3", a da niko nije na mestu vozača.

Policajac na motociklu je našao taj automobil, potvrdio da je u njemu samo jedna osoba i to na zadnjem sedištu, preduzeo akciju da zaustavi automobil i video kako se ta osoba premešta na vozačko sedište pre no što se automobil zaustavio - navodi se u saopštenju patrolne službe CHP.

U nizu prilika pre tog hapšenja, gradjani su snimili nekoga ko liči na Šarmu kako automobilom putuje na isti nepromišljen način, a CHP je 27. aprila već kaznila Šarmu zbog sličnog ponašanja, navodi se u izjavi.

"Tesla" ima sistem "Autopilot" koji može da drži automobil u jednoj traci i da održava bezbednu udaljenost od vozila ispred, te je verovatno da je taj sistem, reklamiran kao "potpuno samovozeći", radio dok je vozač bio na zadnjem sedištu.

"Tesla" na svojoj veb stranici i u uputstvima za vlasnike kaže da taj sistem nije u potpunosti autonoman i da vozači moraju biti spremni da intervenišu u bilo kom trenutku.

Ali, vozači su se više puta udaljavali sa svog mesta što je rezultiralo s najmanje tri smrtna slučaja u SAD jer ni sistem ni vozač nisu zaustavili auto zbog prepreka na putu.

Da bi osigurao da vozač obraćaju pažnju na vožnju, "Tesla" ima sistem za nadgledanje vozača otkrivanjem sile pritiska ruku na volanu. Taj sistem će upozoriti i zatim ugasiti motor automobila ako ne prepozna da su ruke na volanu.

Ali, kritičari kažu da je lako prevariti "Teslin" sistem ;i da može potrajati i minut dok ne isključi motor. Časopis "Consumer Reports" je u aprilu objavio da je "Teslu" lako prevariti da se vozi u režimu "autopilota", a da niko nije za volanom.

Prekšilac Šarma je u utorak pušten iz zatvora i izjavio za jednu televizijska stanicu da putovanje na zadnjem sedištu "nije opasno" i da će tako nastaviti.Televizija je prenela da je "Šarma rekao za sebe da je iznad radničke klase: 'Ja ne vozim i ja ne sipam gorivo. Ja sam zlatna klasa".

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Beta - AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.