BEZ STRUJE SMO, HRANE I LEKOVA: Palestinski novinar ne očekuje kraj sukoba, niko nije ostao pošteđen!
Izarel, Foto: Profimedia

tuga

BEZ STRUJE SMO, HRANE I LEKOVA: Palestinski novinar ne očekuje kraj sukoba, niko nije ostao pošteđen!

Ovde je izuzetno teška situacija

Objavljeno:

Prošla noć je bila jedna od najtežih za stanovništvo Pojasa Gaze, bio je to pravi pakao, jer su celu noć izraelski bombarderi nemilosrdno bacali rakete na to područje,rekao je za Večernji list palestinski novinar Imad Eid igovoreći da ni jedno mesto u Pojasu Gaze nije ostalo pošteđeno bombardovanja. - Ovde je izuzetno teška situacija. Bez struje smo, hrane i lekova. Ne znam kako će to završiti, ali kako se situacija razvija, izgleda da će to jako dugo trajati. Ono što je najgore za stanovništvo Pojasa Gaze što nema skloništa, nemaju se gde sakriti. Mnogi ljudi spavali su na ulici - govori Imad Eid oko kog se, za vreme našeg razgovora, čuju izraelski bombarderi kako bacaju rakete na područje Pojasa Gaze.

Pojas Gaze koji ima površinu 365 km², manju nego ostrvo Krk, jedno je od najgušće naseljenih mesta na svetu u kojem živi oko 2,5 milionna ljudi.

Rat između Izraela i Hamasa kraj nije ni na vidiku, jer svi pokušaji i nastojanja svetskih sila da se zaustavi krvoproliće su propali. Niti jedni niti drugi ne žele pristati na nikakve zahteve kako bi došlo do smirenja situacije. Izrael je izveo stotine vazdušnih napada na Gazu rano u sredu, dok su palestinske militantne grupe Hamas i Islamski džihad ispaljivale više od 250 dalekometnih raketa na Tel Aviv, Haifu, Jafu i Beršebu. Prema poslednjim informacijama poginulo je 35 Palestinaca dok ih je ranjeno preko 300, te poginulih 5 Izraelaca a ranjeno preko 150.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u utoraku veče da će se pojačati napadi na Gazu, koji su od ponedeljka usmereni na oko 500 položaja Hamasa i Islamskog džihada.

"Ova operacija će potrajati, ali ponovno ćemo vratiti sigurnost građanima Izraela", obećao je Netanjahu.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz odobrio je zahtev vojske da mobiliše 5000 rezervista, ali još nije jasno kada će se odluka provesti. Iako za sada Izraelci demantuju da će krenuti u kopnenu operaciju na područje Pojasa Gaze, Izraelci dovlače tenkove, topove i oklopne transportere koje raspoređuju oko Pojasa Gaze.

Sagovornik političkog krila Hamasa, Fawzi Barhoum, rekao je da se Hamas neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad, dok je sagovornik vojnog krila Hamas Abu Obaida zapretio da će Izrael još žešće biti napadnut ako ne zaustavi, kako tvrdi, agresiju na Pojas Gaze. Abu Obaida je otkrio kako su u sinoćnjem napadu na izraelske gradove korišćeni dalekometni projektili A120، M75 ,SH85, J80، J90″ i Bader 3 i Sijil a da Hamas nije koristio još smrtonosnije i razornije dalekometne projektile koje poseduje.

Izrael je potpuno paralizovan i više od 4 miliona Izraelaca je na meti palestinskih projektila. Zatvorene su škole, obustavljen je promet vozova i autobuskih linija, a zatvorena je i Međunarodna vazdušna luka Ben Gurion koja je sinoć bila i meta raketnog napada. Ono što predstavlja najveću opasnost i brine Izraelce je sukob između Arapa koji su državljani Izraela i Izraelaca, unutar Izraela, zbog čega je Izrael proglasio vanredno stanje i poslao dodatne snage kako bi smirio situaciju koja je eskalirala. To je prvi put da su se Arapi, odnosno Palestinci solidarisali sa braćom u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali te Jerusalimu. U sukobima je zapaljena i sinagoga blizu izraelske vazdušne luke Ben Gurion u utorak usred sukoba između arapskih i jevrejskih stanovnika. Arapski stanovnici oskrnavili su sinagogu u gradu Lodu, 15 kilometara jugoistočno od Tel Aviva i zapalili je. Zapaljeno je na desetke automobila i razbijeni su izlozi trgovina. Gradonačelnik Loda Jair Revivo govorio je o "građanskom ratu" i pozvao da se odmah uvede policijski čas. Do ozbiljnih konfrontacija došlo je i u Akri na severu Izraela te u Jafi blizu Tel Aviva.

Bonus video:

02:03

Bosanski novinar o stanju u BiH i pretnji ratom

(Espreso / Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.