EVAKUISANI ISPRED ZIDA PLAČA: Zbog raketiranja u Izraelu EVAKUISANO stotinu jevrejskih vernika
Zid plača, Foto: Printscreen/youtube

vesti iz izraela

EVAKUISANI ISPRED ZIDA PLAČA: Zbog raketiranja u Izraelu EVAKUISANO stotinu jevrejskih vernika

Sirene su se oglasile i u izraelskim mestima kraj granice pojasa Gaze u gradu Siderotu i okolini

Objavljeno:

Stotine jevrejskih vernika evakuisano je večeras kod Zida plača u Jerusalimu posle sukoba na obližnjem Brdu hrama i raketiranja Izraela iz pojasa Gaze, saopštila je policija.

Ekstremisti Hamasa su ispalili rakete prema Jerusalimu koje su aktivirale sirene za raketnu uzbunu širom tog grada, pošto je stotine Palestinaca povređeno u sukobima s izraelskim policajcima na obližnjem svetilištu gde se nalazi džamija Al Aksa, javio je Asošiejted pres.

"Sirena se upravo oglasila u Jerusalimu. Policijske snage su počele da evakuišu stotine ljudi" koji su se okupili ispred Zida plača, na bezbednija mesta, navedeno je u kratkom policijskom saopštenju, preneo je Frans pres. Sirene su se oglasile i u izraelskim mestima kraj granice pojasa Gaze u gradu Siderotu i okolini.

Izraelski mediji izveštavaju o četvrtoj baražnoj vatri iz Gaze za samo pola sata. Kad su se oglasile sirene u Jerusalimu evakuisani su i učesnici plenarne sednice parlamenta, Kneseta. Ubrzo je usledio izraelski odgovor, udari iz vazduha i, prema nepotvrdjenim izveštajima palestinskih medija, poginulo je troje dece. Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja to nije mogao da potvrdi. Potencijalni koalicioni partneri, rivali premijera Izraela Benjamin Netanjahua, Jair Lapid, Naftali Benet i Gideon Sar podržali su oštar vojni odgovor na raketiranje i "akcije vlade u ratu protiv neprijatelja Izraela", kako je na Tviteru objavio Lapid, mandatar za satav nove vlade.

U međuvremenu je Stejt department SAD zabranio svojim zaposlenima da ulaze u Stari grad u Jerusalimu do nedelje i dao im instrukcije ostanu u svojim stanovima tokom noći. Stanovnicima južnog Izraela je rečeno da ne izlaze iz kuća zbog bojazni da bi se palestinski ekstremisti mogli ubaciti u Izrael.

U međuvremenu je objavljen snimak iz Starog grada u Jerusalimu na kome je zabeležen trnutak kad su se oglasile sirene na kome vidi kako učesnici marša povodom Dana Jerusalima trče da se sklone. Oni su međutim, posle bezbednosnih procena policije, nastavili da slave osvajanje istočnog dela grada u ratu 1967. godine uprkos raketnoj vatri iz Gaze. Večerašnji napadi sa tog paleskog područja su doveli do drastične eskalacije već pojačane napetosti u regionu posle čitavih nedelja sukoba izraelskih snaga i Palestinaca konstatuje AP.

Bonus video:

04:27

LEON BERIŠA OVE GODINE NIJE SLAVIO ĐURĐEVDAN! Zatekli smo BEDU I OČAJ: Umesto da slavi, PREPLAKAO JE DAN!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.