SKAČE CENA BENZINA U AMERICI NAKON SAJBER NAPADA! Veći deo ttransporta goriva i dalje zatvoren!
Amerika, Foto: Printscreen/Youtube

nažalost

SKAČE CENA BENZINA U AMERICI NAKON SAJBER NAPADA! Veći deo ttransporta goriva i dalje zatvoren!

Terminske cene benzina porasle su za 2,0 procenta na 2,168 dolara

Objavljeno:

Terminske cene benzina na američkoj berzi su skočile, jer je veći deo vitalnog cevovoda u SAD za transport goriva i dalje zatvoren zbog sajber napada na tu infranstrukturu.

Terminske cene benzina porasle su za 2,0 procenta na 2,168 dolara po galonu (4,4 litre), dok su fjučersi lož ulja poskupeli za 1,2 odsto, na 2,03 dolara, izveštava CNBC.

Cena fjučersa američke sirove nafte WTI ojačala je za 56 centi na 65,46 dolara za barel, dok je severnomorska nafta Brent trgovana za 68,95 dolara po barelu, što je za 65 centi više nego pre hakerskog napada.

Fjučersi prirodnog gasa iznosili su 2,96 dolara za milion Britanskih termalnih jedinica (BTU).

Kompanija Kolonijal Pajplajn, operarter najvećeg američkog cevovoda za transport različitih vrsta goriva, saopštila je sinoć da su neki od njenih manjih bočnih krakova između terminala i mesta isporuke ponovo na mreži, ali da su njene glavne linije i dalje zatvorene.

U postupku smo vraćanja u funkciju drugih bočnih linija, a ceo sistem ćemo vratititi na mrežu tek kad budemo uvereni u njegovu operativnu bezbednost i da je on u celosti u skladu sa standardima svih saveznih propisa“, navodi se u saopštenju kompanije.

Kolonijal Pajplajn, koji upravlja cevovodom za transport goriva od Meksičkog zaliva do severoistoka zemlje, "obustravio je sve operacije cevovoda" u petak uveče postupajući preventivno nakon sajber napada zlonamernim sofver programom na IT sistem kompanije.

Ovaj cevovod, dužine preko 5.500 milja (8.850 km), ključni je deo američke naftne infrastrukture, jer se njime dnevno transportuje oko 2,5 miliona barela benzina, dizel goriva, lož ulja i avionskog goriva.

Bonus video:

01:33

NEBOJŠA DAMJANOVIĆ U USIJANJU DANA: Amerika je svake godine Jugoslaviji slala milione tona pšenice

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.