SLOBODA PUTOVANJA UNUTAR EU POSTOJI SAMO ZA KAMIONE! Dok se lideri dogovaraju oko novih pasoša putnici čekaju!
Granica, Foto: Printscreen / Kamere AMSS

strašno

SLOBODA PUTOVANJA UNUTAR EU POSTOJI SAMO ZA KAMIONE! Dok se lideri dogovaraju oko novih pasoša putnici čekaju!

Ko nije ispunio elektronsku registraciju to mora učiniti na prelazu.

Objavljeno:

Pandemija korona virusa de fakto je ukinula slobodu putovanja unutar EU, i takva situacija traje, sada već duže od godinu dana, i zbog nejedinstva oko budućih pravila preti da se produži i na predstojeće leto.

Sloboda putovanja, čini se, unutar EU trenutno postoji samo za kamione, dok za putnička vozila postoje brojne prepreke.

Dok članice EU razmatraju uvođenje sertifikata, ili takozvanog "Zelenog pasoša", kojim žele da povrate slobodu putovanja nakon napretka u vakcinaciji građana, i dalje je veoma naporno putovati automobilom do zapadnih članica Unije.

Put od Beograda do Beča, koji je u normalnim uslovima trajao do šest sati, sada zbog strogih epidemioloških pravila ulaska u Austriju, pravi je "horor", koji traje, ako putnik ima "sreće", najmanje osam ili deset sati, javlja Tanjugov izveštač.

Prva veća prepreka je ulazak u Mađarsku, jer mađarski carinici i graničari predstavljaju prvi "filter" koji imaju zadatak da ne propuštaju nikog ko nema pravo ulaska u Austriju i druge zapadne zemlje.

Tako se sa mađarske granice često vraćaju putnici, ako nemaju boravak u jednoj od zemalja EU u koju su pošli, ili pozivno pismo, odnosno neki drugi dokument kojim bi mogli dokazati svrhu putovanja koja mora da se uklapa u korona pravilnik tih zemalja.

I pre pandemije se mnogo vremena gubilo na mađarskoj ganici zbog strogih, čini se i preteranih kontrola, a sada se mora računati sa dugim čekanjem i u periodu kada nema mnogo vozila.

Kada se prođe ova "prepreka" na ulazu u Austriju čeka pravi "pakao".

Gotovo svakodnevno kolona vozila iz Mađarske u Austriju, na međunarodnom prelazu Nikelsdorf duga je po više kilometara.

Putnici moraju računati sa čekanjima od najmanje sat i po, ako imaju sreće, a ako ne i više od dva i tri sata.

Tako je bilo i jutros, kada je kolona bila duga dva kilometara i kada se na ulazak u Austriju čekalo, u dve kolone, više od dva sata.

Austrijski vojnici, koji pomažu policiji, zaustavljaju svako vozilo na prelazu, i traže dokaz o ispunjenoj elektronskoj registraciji, kao i negativan antigenski ili PCR test.

Ko nije ispunio elektronsku registraciju to mora učiniti na prelazu.

To zaustavljanje svakog vozila, a među njima ima brojnih prekograničnih radnika, koji svakodnevno prolaze kroz ovu "torturu", uzrok je ogromnog zastoja na putu.

Istovremeno teretni saobraćaj, nakon što prođe "prepreku" ulaska iz trećih zemalja u EU, uživa potpunu slobodu kretanja, jer se kamioni, za razliku od putničkih vozila, na unutrašnjim međama samo retko zaustavljaju.

To se videlo i na prelazu Nikelsdorf, gde su kamioni prolazili, dok su putnička vozila stajala satima.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.