PARADA POBEDE U MOSKVI: Rusija slavi SLOM HITLERA i pokazuje svoju vojnu moć! (UŽIVO)
Moskva, Foto: Profimedia

VOJNA PARADA U MOSKVI

PARADA POBEDE U MOSKVI: Rusija slavi SLOM HITLERA i pokazuje svoju vojnu moć! (UŽIVO)

Parada pobede je prilika da Rusija pokaže svu snagu svoje vojske i potencijal da odgovori na sve izazove

Objavljeno:

Povodom 76. godišnjice završetka Drugog svetskog rata na Crvenom trgu u Moskvi održava se Parada pobede.

Paradu u Moskvi predvodi vrhovni komandant Кopnene vojske general armije Oleg Saljukov. Parada pobede je prilika da Rusija pokaže svu snagu svoje vojske i potencijal da odgovori na sve izazove. To je i pravo mesto da se demonstriraju najnovija dostignuća vojne avijacije.

U mnogim gradovima Rusije takođe se održavaju parade, koje će se završiti vatrometom. Zbog pandemije kovida akcija „Besmrtni put“ će drugu godinu zaredom biti održana onlajn.

Ove godine pešadijsku kolonu formiraće 37 paradnih jedinica sa više od 12,5 hiljada vojnika. U sastavu mehanizovane kolone je više od 190 modela vojne tehnike, uključujući razne vrste ruskih tenkova, pet vrsta oklopnih vozila porodice „Tajfun“, borbena vozila pešadije, taktički raketni sistem „Iskander M“, višecevni raketni sistem „Tornado S“, samohodna haubica „Msta S“, artiljerijski sistem „Кoalicija SV“ i mnogi drugi.

U vazduhoplovnom delu vojne parade učestvovaće akrobatski timovi „Ruski vitezovi“ i „Striži“ u avionima Su-30SM i MiG-29, „Berkuti“ u helikopterima Mi-28N, posade strateških raketnih nosača Tu-160 i Tu -95MS, avioni vojne transportne avijacije Il-76, lovci Su-35S, bombarderi Su-34 i Su-24M, helikopteri Mi-26, Mi-8, Кa-52, posade aviona MiG-31К i Su-57 i jurišnih aviona Su -25.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, više od 12.000 vojnika, 191 jedinica vojne kopnene opreme, kao i 76 aviona i helikoptera učestvuje na paradi povodom Dana pobede. Muzičku pratnju obezbeđuje orkestar Ministarstva odbrane.

Paradom komanduje vrhovni komandant Kopnene vojske general vojske Oleg Saljukov, a prisustvovaće ruski državni vrh na čelu sa Vladimirom Putinom i ministrom odbrane Sergejem Šojguom. Program je počeo inspekcijom i tradicionalnim pozdravljanjem trupa koje je sproveo ministar Šojgu, a on je zatim podneo izveštaj predsedniku Putinu.

Parada pobede
foto: Profimedia

Usledio je govor Vladimira Putina.

- Pobedili smo naciste zahvaljujući vojsci... To je bila neverovatna pobeda i zauvek ćemo je pamtiti, ona je zabeležena u istorijskim knjigama. U najmračnijim trenucima naša nacija je stajala i borila se... Borili smo se za svaki pedalj zemlje - rekao je Putin.

Govorio je o značaju pobede sovjetske vojske a zatim je održan minut ćutanja za sve koji su poginuli dok su branili svoju zemlju.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.