FAJZEROVA VAKCINA POSKUPELA ZA 50 ODSTO OD PRVOBITNE CENE: Procurela najnovija cena cepiva!
Fajzerova vakcina, Foto: Profimedia

MAŠALA!

FAJZEROVA VAKCINA POSKUPELA ZA 50 ODSTO OD PRVOBITNE CENE: Procurela najnovija cena cepiva!

Najnovija cena cepiva procurela je kad je nemački list Die Welt došao u posed pisma nemačkog Ministarstva finansija odboru za proračun Bundestaga

Objavljeno:

Sledeća generacija Fajzerove vakcine protiv novih varijanti koronavirusa koju će moći da prime i deca stoji 23,20 evra, dvostruko više od prvobitnih doza tog cepiva koje su koštale 12 evra. Evropska komisija dogovara se o kupovini 900 milona doza tog cepiva koje bi se trebalo početi koristiti u decembru, a porast cene smatraju opravdanim. Predlog ugovora će biti predočen državama članicama sledećih dana. Ovo nije prvi put da se govori o poskupljenju BioNTek/Fajzer cepiva koje se profiliralo kao cepivo prvog izbora, pre svega zbog pouzdanosti u isporukama. To je cepivo u početku koštalo 12 evra, potom 15,50 evra, a potom je u aprilu bugarski premijer Bojko Borisov otkrio kako Evropska komisija potpisuje ugovore po ceni od 19,5 evra.

Najnovija cena cepiva procurela je kad je nemački list Die Welt došao u posed pisma nemačkog Ministarstva finansija odboru za proračun Bundestaga. U njemu stoji da će Nemačka platiti 3,83 milijarde evra za proporcionalan udeo od 165 miliona iz ukupnog broja EU doza, što daje iznos od 23,20 evra po dozi. Pregovara se o trećem ugovoru Evropske komisije o kupnji BioNTek/Fajzer vakcine, dodaje se u pismu. Isporuka 900 miliona doza delom EU od decembra ove do 2023. godine trebala bi "osigurati adekvatne količine vakcina za sledeće godine", a "uključivaće i adaptirano cepivo protiv varijanta virusa i cepivo za decu".

Iz EK nisu želeli službeno potvrditi cenu, ali neslužbeno se saznaje kako je smatraju opravdanom. Novi ugovor postavlja strože uslove, proizvođač se mora obvezati da će vakcinu prilagođavati mutacijama i isporučiti određenu količinu svaki mesec, a ne, kao do sada, kvartalno.

Bonus video:

00:22

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Mirjana Petrović pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/vecernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.