AMERIKANCI U PROBLEMU: Suočavaju se sa velikim padom NATALITETA
Bebe, Foto: Profimedia

PAD NATALITETA

AMERIKANCI U PROBLEMU: Suočavaju se sa velikim padom NATALITETA

Stopa je opala u svim glavnim rasnim grupama i u skoro svim starosnim grupama, padajući na najnižu tačku otkako je vlada počela da prati podatke pre više od jednog veka

Objavljeno:

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su da je stopa nataliteta u SAD pala za četiri procenta 2020. godine - najveći godišnji pad u poslednjih pet decenija.

Stopa je opala u svim glavnim rasnim grupama i u skoro svim starosnim grupama, padajući na najnižu tačku otkako je vlada počela da prati podatke pre više od jednog veka.

Gardian je analizirao podatke u izveštaju:

SAD su nekada bile među samo nekoliko razvijenih zemalja sa stopom plodnosti iznad 2,1 dece po ženi, što je osiguralo da svaka generacija ima dovoljno dece da se zameni.

Ali stopa je klizila više od 10 godina i prošle godine je pala na oko 1,6, najniža stopa zabeležena. Podaci pokazuju da trenutna generacija neće imati dovoljno dece da se zameni.

Izveštaj CDC-a zasnovan je na pregledu više od 99 procenata izvoda iz matične knjige rođenih izdatih prošle godine. Nalazi su odjek nedavne analize AP iz 2020. godine iz 25 država koja pokazuje da su porođaji pali tokom izbijanja koronavirusa.

„Činjenica da ste primetili pad broja rođenih čak i kod starijih mama prilično je zapanjujuća“, rekao je vodeći autor studije Bradi Hamilton u izveštaju Guardiana.

Prodajna kuća je dalje primetila da je koronavirus možda doprineo prošlogodišnjem natalitetu jer su ljudi bili zabrinuti zbog deteta tokom pandemije.

„Ali mnoge trudnoće 2020. godine počele su mnogo pre američke epidemije“, izvestio je Gardijan.

Ostali istaknuti događaji iz CDC izveštaja, kao što je naglasio Guardian, uključuju:

Oko 3,6 miliona beba rođeno je u SAD-u 2020. godine, u poređenju sa oko 3,75 miliona 2019. Kada su nataliteti cvetali 2007. godine, SAD su zabeležile 4,3 miliona rođenih.

Stopa nataliteta u SAD-u pala je na oko 56 porođaja na 1.000 žena u rodnoj dobi, što je najniža stopa zabeleženih. Stopa je otprilike polovina one koja je bila početkom 1960-ih.

Stopa nataliteta za decu od 15 do 19 godina opala je za 8 procenata u odnosu na stopu u 2019. Gotovo svake godine pada od 1991. godine.

Stopa nataliteta opala je za 8 odsto za žene Azijskoameričkog poreklAfroamerikanke i Belkinje; i 6 procenata za majke koje su poreklom Eskimke ili sa Aljaske.

Stopa carskog reza porasla je na oko 32 procenta i redovno opada od 2009. godine.

Dalje, „procenat novorođenčadi rođene male i nedonoščadi - sa manje od 37 nedelja - blago je opao na 10 procenata nakon povećanja tokom pet uzastopnih godina“, kaže se u izveštaju.

(Espreso/Breitbart)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.