HAOS U KOLUMBIJI: Za pet dana protesta poginulo najmanje 17 ljudi!
Protesti, Foto: Printscren

užas

HAOS U KOLUMBIJI: Za pet dana protesta poginulo najmanje 17 ljudi!

Kolumbijski ombudsman Karlos Kamargo rekao je lokalnim medijima da bi broj nastradalih mogao biti veći

Objavljeno:

Kancelarija kolumbijskog zaštitnika ljudskih prava potvrdila je da je u sukobu policije sa demonstrantima tokom petodnevnih protesta zbog predloženih poreskih reformi u toj zemlji poginulo najmanje 17 ljudi, dok je najmanje 800 povređeno.

Kolumbijski ombudsman Karlos Kamargo rekao je lokalnim medijima da bi broj nastradalih mogao biti veći i da je njegova kancelarija primila izveštaje o 20 smrtnih slučajeva, ali da još nije uspela da to potvrdi.

Brojke o stradalima javno je objavila kolumbijska kancelarija ombudsmana, zvanična vladina agencija čiji je zadatak da nadgleda zaštitu ljudskih i građanskih prava, a brojke su zasnovane na podacima policije i pravobranilaštva.

Oni potvrđuju izveštaje grupa za ljudska prava koje su prijavile više od deset ubijenih u protestima u većim gradovima Kolumbije, prenosi BBC.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i demonstranti optužili su policiju za upotrebu prekomerne sile.

Predsednik Ivan Duke najavio je u nedelju da će kontroverzna mera biti povučena.

Protesti su počeli u sredu kada su najveći sindikati pozvali na generalni štrajk kako bi se usprotivili poreskoj reformi, koja je u međuvremenu odložena.

Vlada je tvrdila da je reforma ključna za ublažavanje privredne krize u Kolumbiji.

Bruto domaći proizvod (BDP) opao je prošle godine za 6,8 odsto, što je najveći pad u pola veka, a pandemija korona virusa dodatno je povećala stopu nezaposlenosti.

Predložena reforma smanjila bi visinu zarada na koje se plaća porez, pa bi tako porez plaćali svi koji mesečno zarađuju 656 dolara ili više.

Takođe bila bi eliminisana mnogi izuzeci koje trenutno uživaju pojedinci, a firmama bi bili povećani porezi.

To je izazvalo negodovanje među Kolumbijcima koji su već pogođeni pandemijom, a protestima su se pridružili mnogi ljudi iz srednje klase koji strahuju da bi zbog najavljenih promena mogli da osiromaše.

Demonstranti su izašli na ulice uprkos sudskoj odluci da se okupljanja i protesti odlažu zbog trenutnog porasta broja zaraženih korona virusom.

Policija je bila raspoređena u većim gradovima u kojima su protestovali članovi sindikata, domorodačkih grupa i organizacije civilnog društva, a uhapšeno je oko 400 ljudi.

Bonus video:

00:22

PROTEST I U CENTRU BEOGRADA: Demonstranti se okupili ispred crnogorske ambasade zbog sramne odluke Zdravka Krivokapića

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.