KO JE KRALJ SVEMIRA? MASK DOBIO UGOVOR OD NASA I ŽESTOKO ISMEJAO BEZOSA: "Ne može da ga podigne"
Ilon Mask i Džef Bezos, Foto: Printscreen Youtube

svađa NA POMOLU

KO JE KRALJ SVEMIRA? MASK DOBIO UGOVOR OD NASA I ŽESTOKO ISMEJAO BEZOSA: "Ne može da ga podigne"

U protestu na čak 50 strana vidi se da Bezos i njegovi poslovni partneri neće da tek tako dopuste ovu odluke bez borbe

Objavljeno:

Prošle nedelje američka svemirska agencija NASA izabrala je kompaniju Ilona Maska “SpejsX”, u konkurenciji tri ponuđača, da napravi budući lunarni lender “Artemis”, što je ugovor vredan 2,9 milijardi dolara.

“Blu oridžin”, kompanija koju je osnovao izvršni direktor “Amazona” Džef Bezos – inače u stalnom “ratu” sa Maskom – nakon toga je uložila zvanični protest zbog takve odluke, a dalji razvoj dešavanja govori da će se njihovo rivalstvo samo produbiti.

Naime, Mask je nakon toga žestoko isprozivao Bezosa.

“Ne može da ga podigne (u orbitu) LOL”, napisao je Mask na “Tviteru” prilažući link na tekst “Njujork tajmsa” sa naslovom: “Džef Bezos otkriva viziju Blu oridžina za svemir i lunarni lender”.

U tekstu je Bezos rekao da želi da izgradi infrastrukturu za ljude da žive u svemiru, što je i želja Maska, koji planira da već do 2026. odvede ljude na Mars.

Njih dvojica već se dugo svađaju oko toga ko je “kralj svemira”, kako je to slikovito opisao “Gizmodo”.

“Blu oridžin” je svoju žalbu podneo juče u federalnoj Kancelariji za odgovornost vlade. U protestu na čak 50 strana vidi se da Bezos i njegovi poslovni partneri neće da tek tako dopuste ovu odluke bez borbe.

NASA je, kako je kompanija objasnila u saopštenju, “sprovela manjkavu akviziciju za program Sistem ljudskog sletanja i promenila pravila u poslednjem trenutku”.

Citirajući NASA-u, “Blu oridžin” je naveo da je to bila “visokorizična selekcija” i da ta odluka “eliminiše prilike za takmičenje, značajno sužava bazu nabavke i ne samo što odlaže već ugrožava povratak Amerike na Mesec”.

“Gizmodo” podseća da se “Blu oridžin” udružio sa “Lohid Martinom”, “Nortrop Grumanom” i “Drejperom” u trci protiv “SpejsX-a” i “Dajnetiksa” za pravljenje novog sistema za sletanje ljudi u okviru buduće lunarne misije Artemis. NASA je u maju dala Bezosovoj kompaniji 579 miliona dolara da unapredi svoj projekt, dok su “Dajnetiks” i “SpejsX” dobili 253 i 135 miliona.

Sada je na Kancelariji za odgovornost vlade da uzme pritužbe u uvid i odluči da li je NASA zaista prekršila pravila procesa selekcije. Kancelarija ima za tu odluku 100 dana. Ipak, kakva god bila njena odluka, malo je verovatno da će dovesti do zatišja na frontu Mask-Bezos.

Bonus video:

01:51

Putovanja samo za bogate: Za luksuzne destinacije u vakcinaciju 45.000 evra

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.