LIBIJSKA VLAST UPUTILA POZIV TURSKOJ: Da povuku svoju vojsku!
Libija, Foto: EPA/STRINGER

da urade to

LIBIJSKA VLAST UPUTILA POZIV TURSKOJ: Da povuku svoju vojsku!

Pozivamo Tursku da preduzme korake

Objavljeno:

Libijska šefica diplomatije Najla Mangouš pozvala je danas Tursku da sprovede rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o vraćanju više od 20.000 stranih boraca i plaćenika iz te ratom razorene zemlje. Ministarka spoljnih poslova privremene vlade Libije je to rekla na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom koji boravi u poseti Tripoliju, sa ministrom odbrane Hulusijem Akarom, načelnikom Generalštaba i šefom turske obaveštajne službe.

"Pozivamo Tursku da preduzme korake za sprovodjenje svih odredbi ... rezolucije Saveta bezbednosti i da saradjuje u proterivanju svih stranih snaga i plaćenika sa libijske teritorije", rekla je ona.

Čavušoglu je odgovorio da su turske snage bile u Libiji kao deo sporazuma o obuci koji je postignut sa prethodnom libijskom administracijom.

"Postoje oni koji izjednačavaju naše pravno prisustvo ... sa stranim plaćeničkim grupama koje se u ovoj zemlji bore za novac", rekao je.

Turska je u Libiji ; podržavala medjunarodno priznatu vladu sa sedištem u Tripoliju, sa kojom je i potpisala sporazum o razgraničenju u Sredozemnom moru što je izazvalo proteste Grčke i Kipra. Obe zemlje su osudile sporazum, rekavši da je to ozbiljno kršenje medjunarodnog prava kojim se zanemaruju prava drugih zemalja istočnog Sredozemlja.

Libija je zapala u haos ;2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen njen dugogodišnji lider Moamer Gadafi, a od ;2015. je bila podeljena izmedju dve rivalske vlade, pobunjeničke na istoku i medjunarodno priznate na zapadu zemlje.

Privremena libijska vlada, koja je vlast preuzela u martu, vodiće zemlju do održavanja opštih izbora 24. decembra.

Diplomate Saveta bezbednosti kažu da u Libiji ima više od 20.000 stranih boraca i plaćenika, uključujući 13.000 Sirijaca i 11.000 Sudanaca.

Petnaest članica Saveta bezbednosti saglasilo se na neformalnom sastanku prošle nedelje da je povratak stranih boraca i plaćenika jedini put ka napretku, izjavili su zvaničnici koji su govorili uz uslov anonimnosti, jer je sastanak bio zatvoren.

Bonus video:

02:45

PUCALI SMO IZ TOPA NA BRODU REČNE FLOTILE! Odakle god da nas napadnu Vojska Srbije je spremna za odbranu!

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.