FRANCUSKA VOJSKA KRENULA SA OBUKOM I TRENINZIMA SA ROBOTIMA PSIMA: Razmatra se i upotreba DROIDA UBICA! (VIDEO)
Kao iz filmskog serijala "Terminator", Foto: Printscreen/Twitter

budućnost ratovanja

FRANCUSKA VOJSKA KRENULA SA OBUKOM I TRENINZIMA SA ROBOTIMA PSIMA: Razmatra se i upotreba DROIDA UBICA! (VIDEO)

Nazvani Spot, ovi robo-psi su prvi put koristili policajci u Njujorku, a sada ih koristi i francuska vojska

Objavljeno:

Francuska vojska već je krenula sa obukom i treninzima sa robotima psima, a razmatra se i eventualna upotreba droida ubica koji kao da su ispali iz filmskog serijala "Terminator".

Nazvani Spot, ovi robo-psi su prvi put koristili policajci u Njujorku, a sada ih koristi i francuska vojska.

Američka kompanija Boston Dajnamiks razvila je ove robote koje kadeti vojnog koledža San Sir koriste u simulatoru uličnih borbi, prenose britanski mediji.

Kompanija je navela da je Spot "agilni pokretni robot koji se kreće terenom mobilnošču bez presedana". Takozvani "digi pas" može da otvori vrata, podiže predmete sa poda i omogućava vojnicima da provere perimetre a da im život ne bude ugrožen.

Obuka sa Spotom organizovana je nakon što je objavljen izveštaj ministarstva odbrane u kome se predlaže da se francuskim vojnicima dozvoli da u sukobima koriste "delimično autonomne" mašine za ubijanje.

Komitet za etiku smatra da bi ovi "terminator" sistemi mogli da pomognu vojnicima da identifikuju i uklone neprijateljske mete.

U izvešaju se navodi i da će vojnici moći da zaustave ove mašine u svakom trenutku i poziva da se zabrane potpuno nezavisni sistemi "programirani tako da mogu da promene način funkcionisanja".

Zapadne zemlje, uključujući SAD, su odbile da zaustave razvoj robotskih mašina iz straha da bi Rusija i Kina mogle prve da razviju tu vojnu tehnologiju. Dronovi-bombarderi godinama se koriste na Bliskom istoku i pod udarom su kritika grupa za zaštitu ljudskihj prava jer mogu da ispaljuju projektile na neprijateljske mete bez "ljudske" naredbe.

Iz Boston Dajnamiksa navode da njihov Spot nije napravljen da povređuje ljude. "Mi ne želimo da mušterija koja koristi robota povređuje ljude. Ovo je test model koji nam je potreban da bolje razumemo i odredimo da li može da se koristi da povređuje ljude".

Uprkos tome, njujorska policija je odustala od 94.000 dolara vrednog ugovora sa firmom jer su im roboti bili "jezivi".

Portparol gradonačelnika Bila de Blasija rekao je da je gradonačelniku drago što je digipas neutralisan. "Jeziv je, zastrašujuć i šalje pogrešnu poruku", naveo je on.

Spot je počeo da se prodaje prošlog juna po ceni od 74.500 dolara. Trenutno oko 400 robota radi širom sveta, uključujući fabriku Ford motorsa i naftnu bušotinu Britiš petroleuma.

Hjundai je nedavno najavio da će kupiti kontrolišući ulog u BD-u od SoftBank grupacije u dogovoru koji je vrednost proizvođača robota procenio na 1,1 milijardu dolara.

(Espreso / Sun)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.