TURSKI VERNICI SE SKUPILI U DŽAMIJI, POLICIJA IH PRESEKLA SUZAVCEM: Hteli na moltivu bez obzira na zabranu! (VIDEO)
Policija, Foto: Printscreen Youtube

nenormalno

TURSKI VERNICI SE SKUPILI U DŽAMIJI, POLICIJA IH PRESEKLA SUZAVCEM: Hteli na moltivu bez obzira na zabranu! (VIDEO)

S obzirom da je u Turskoj trenutno na snazi potpuni lokdaun koji između ostalog nalaže i zabranu okupljanja u zatvorenom, članovi organizacije "Furqan" izrazili su nezadovoljstvo ovakvom odlukom

Objavljeno:

U regiji Gaziantep na jugoistoku Turske izbio je veći sukob u džamiji u kojem su učestvovali okupljeni vernici i članovi fondacije "Furqan" s jedne strane, i pripadnici policijskih snaga s druge strane.

S obzirom da je u Turskoj trenutno na snazi potpuni lokdaun koji između ostalog nalaže i zabranu okupljanja u zatvorenom, članovi organizacije "Furqan" izrazili su nezadovoljstvo ovakvom odlukom Erdogana i njegove partije AK.

Lideri organizacije su naglasili kako zabrana okupljanja u džamija podrazumeva ujedno i oduzimanje verskih sloboda.

Kao znak protesta, članovi organizacije su se okupili u jednoj od džamija u Gaziantepu na molitvi, a lideri pokreta naglasili su kako će svi okupljeni poštovati distancu i nositi maske unutar džamije.

Međutim, vrlo brzo nakon što su se okupili, policijske snage su ušle u džamiju i naredile su vernicima da se raziđu. Kada su odbili, sukobili su se sa policajcima koji su upotrebili suzavac kako bi rasterali okupljene. Kako su preneli turski mediji, policajci koji su koristili suzavac su suspendovani.

"Ovo nije Izrael, ovo je Turska. Oni koji omogućavaju ljudima da se okupljaju na stadionima, javnom prevozu i preduzećima uprkos epidemiološkim merama, sprečavaju vernike da se mole u džamijama", rekli su iz organizacije.

Fondacija "Furqan" poznata je u Turskoj po brojnim političkim ekscesima, a nakon novog incidenta, Alparslan Kujtul, njihov čelni, izjavio da će i dalje insistirati na okupljanjima u džamijama.

Najrigorozniji lokdaun u Turskoj počeo je 29. aprila i trajaće ukupno tri sedmice. Kao deo novih epidemioloških mera turski zvaničnici zabranili su okupljanja vernika unutar džamija.

Međugradska putovanja će biti moguća samo uz dozvolu, a vozila međugradskog prevoza radiće samo sa 50 posto kapaciteta.

Supermarketi će ostati otvoreni osim nedeljom. Mere će biti na snazi do 17. maja.

Bonus video:

00:13

Nestala devojčica u Kragujevcu

(Espreso / Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.