PUŠAČI IMAJU VEĆI RIZIK DA SE ZARAZE KORONOM? Da li cigarete mogu da oslabe efekat vakcine
Pušenje, Foto: Profimedia

PUŠAČI I KORONA

PUŠAČI IMAJU VEĆI RIZIK DA SE ZARAZE KORONOM? Da li cigarete mogu da oslabe efekat vakcine

Pušenje takođe smanjuje kapacitet pluća i povećava rizik od oboljenja od nekoliko drugih respiratornih bolesti

Objavljeno:

Vakcina protiv kovida-19 se smatra ključnim alatom u borbi protiv pandemije korona virusa. Sada se postavlja pitanje da li pušači mogu da puše neposredno pre ili da nastave nakon vakcinacije i da li će cigarete uticati na efikasnost vakcina protiv kovida-19.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), pušači imaju veći rizik od zaraze korona virusom, pa bi oni vakcinu trebalo da prime što pre da bi se zaštitili.

Osim toga, pušenje takođe smanjuje kapacitet pluća i povećava rizik od oboljenja od nekoliko drugih respiratornih bolesti. U mnogim izveštajima navodi se da su pušači u većem riziku od razvoja težeg oblika kovida-19.

Dr Višaka Šivdasani istakla je da ljudi ne bi trebali da puše nakon primanja prve doze vakcine jer bi cigarete mogle da umanje odgovor antitela kao i da izbegavaju cigarete nakon vakcinisanja.

Doktorka je navela još nekoliko stvari koje su važne , a odnose se se na vakcinaciju.

Istaknula je da bi bilo poželjno da svaka osoba spava najmanje šest sati tokom noći nedelju dana pre nego što se vakciniše. Preporučila je i probiotike, navodeći da se 70 odsto imunoloških ćelija nalazi u probavi i da je zdravlje creva bitno.

Dr Šivdasani je istakla da stres takođe može da utiče na imunološki odgovor, a osobama koje imaju u planu vakcinaciju preporučuje je da, osim cigareta, izbegavaju i alkohol bar tri dana pre vakcinacije, ali i posle vakcinacije, kao i izbegavanje stresa za koji je dokazano da narušava kompletno zdravlje.

Ona je preporučila i dodatni unos cinka koji pojačava imunološki odgovor, a naglasila je da bi svakako trebalo unositi više hrane koja je bogata proteinima.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Times of India)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.