BAJDENA SU UPOZORILI NA ČETIRI VELIKE KRIZE: Svakoga dana predsednik dobija beležnicu sa brojem žrtava (VIDEO)
Džozef Bajden, Foto: Printscreen Youtube

borba

BAJDENA SU UPOZORILI NA ČETIRI VELIKE KRIZE: Svakoga dana predsednik dobija beležnicu sa brojem žrtava (VIDEO)

Verujem da moramo

Objavljeno:

Pre devedeset osam dana, predsednik Džo Bajden postavio je visoku lestvicu kako će se on - i svi mi - meriti budućim generacijama.

"Biće nam suđeno, vama i meni, kako ćemo rešavati kaskadne krize naše ere", predvideo je Bajden u svom nastupnom obraćanju kao predsednik nevoljnoj naciji. „Hoćemo li se pouzdati u priliku? Da li ćemo savladati ovaj retki i teški čas? Da li ćemo ispuniti svoje obaveze i preneti novi i bolji svet za našu decu?“

„Verujem da moramo", rekao je Bajden, „a verujem da hoćemo."

U mesecima pre i u mesecima od tada, Bajden je smanjio te „kaskadne krize“ na spisak od četiri katastrofe, od kojih se svaka približavala i pojačavala ostale tri, poput plimnih talasa.

„Najgora pandemija u više od 100 godina. Najgora ekonomska kriza od Velike depresije. Najubedljiviji poziv na rasnu pravdu od šezdesetih godina. I neporeciva stvarnost i ubrzavanje pretnji klimatskim promenama “, rekao je Bajden u avgustu, dok je naciju zahvatio drugi od tri talasa pandemije koronavirusa, rekordna nezaposlenost, nemiri u zemlji zbog policijskog nasilja i najaktivnija sezona uragana u istoriji . „Četiri istorijske krize, sve istovremeno - savršena oluja.

Sada, nekoliko sati pre Bajdenovog prvog obraćanja zajedničkom zasedanju Kongresa i nekoliko dana pre njegovog samonametnutog roka da naciju vrati u neku verziju normalnosti, njegova administracija je napredovala u savladavanju dve najhitnije krize - zadatak koji se nekada činio nemoguće pod njegovim prethodnikom. Ali dok vladin odgovor na pandemiju gura virus u sporo, neravnomerno povlačenje, Bajdena sada čeka još strmiji uspon i zabrinutost saveznika da neće svaka kriza podstaći tako jedinstven vladin odgovor.

Od svih katastrofa koje je nasledila administracija Bajdena, pandemija koronavirusa najteža je po predsednika. Svakog dana Bajden dobija beležnicu s njegovim imenom, odštampanim rasporedom i najnovijim brojevima nacionalnog broja žrtava virusa. (Broj žrtava je od utorka dostigao 569.771 osoba.)

Bajden nije imao kud, osim gore. Trampova administracija ostavila je vladin odgovor na pandemiju dronjavo, sa spiskom onih koji nemaju, koji je obuhvaćao uvid u nacionalnu zalihu vakcina i nameru da se ona dodeli, koherentne smernice ko je prvo ispunio uslove za vakcinu ili bilo kakve garancije te države, čiji je budžet recesija eviscerirala, čak bi mogle da podrže veliku ekspanziju u testiranju i vakcinaciji koje su imali zadatak da primene.

„Ono što nasleđujemo od Trampove administracije mnogo je gore nego što smo mogli da zamislimo“, rekao je koordinator za odgovor na koronavirus Bele kuće Džef Cients u pozivu novinarima prvog dana nove administracije čiji je odgovor na COVID-19 dobio zadatak sa vodećim. „Moramo vakcinisati što veći deo SAD-a stanovništvo da ovu pandemiju ostavi iza sebe, ali mi nemamo infrastrukturu. "

U kombinaciji sa rekordno niskim - i povremeno zasluženim - nepoverenjem u sposobnost savezne vlade da odgovori na najveći događaj masovnih žrtava u američkoj istoriji, Bajden je u osnovi morao započeti masovnu kampanju vakcinacije od nule, prema rečima uključenih stručnjaka za javno zdravlje u naporu.

„Sve intervencije bile su povezane sa ponašanjem i jednostavno nismo imali doslednu komunikaciju koju smo imali u prošlosti - dajući jednu poruku da nateramo ljude da rade racionalne korake“, rekao je dr. Arnold Monto, profesor epidemiologije i globalnog zdravlja na Univerzitetu u Mičigenu i bivši savetnik Svetske zdravstvene organizacije. „Deo poruke je morao biti, ne postoji savršeno rešenje.“

Poruka Amerikancima - da prigrle još 100 dana izolacije, maskiranja i žrtvovanja - u zamenu za obavezu predsednika da vakciniše 100 miliona (i kasnije 200 miliona) Amerikanaca, u velikoj meri je uspela. Bajdena, naravno, uvek će suditi drugačija metrika od čoveka koji je uglavnom prestao da se sekira sa pandemijom nakon što je lično izbegao da postane „jedan od umirućih“.

„Savezna vlada preuzela je punu odgovornost za ovaj program vakcina - nismo samo rekli da je to državni i lokalni problem“, šef osoblja Bele kuće, Ron Klajn, kome i sam nije nepoznanica upravljanje javnim zdravstvom jednom u veku kriza, rečeno tokom digitalnog događaja na Univerzitetu Džordžtaun pet dana uoči Bajdenovog zajedničkog obraćanja.

Neki aspekti Bajdenovog odgovora - imenovanje nacionalnog koordinatora za vladin odgovor na pandemiju, ponovno pridruživanje Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, stavljanje vakcine na kameru radi dokazivanja njene bezbednosti i efikasnosti - bio je Pandemija 101. Ali potpisivanje paketa od 13 cifara u koji treba uložiti infrastruktura za vakcinaciju, ponovno otvaranje škola, stavljanje čekova u američke džepove u iznosu od 1.400 američkih dolara i produžavanje naknada za nezaposlene bilo je daleko od datog, a možda je i vodeća oznaka Bajdenove sposobnosti da uspešno plovi ili tanke većine u oba doma Kongresa.

Nigde taj izazov neće biti vidljiviji u narednim nedeljama od napora za Bajdenov „Plan američkih porodica“, ekonomskog paketa namenjenog porodicama i poreskim obveznicima koji je namenjen rešavanju strukturnih nejednakosti u ekonomiji. Plan, za koji se očekuje da će biti centralno mesto Bajdenovog obraćanja u sredu uveče, obezbediće univerzalnu predškolsku ustanovu, dve besplatne godine koledža u zajednici i učiniće poreski kredit detetom trajnim, među nizom drugih demokratskih prioriteta koji će potrošiti 1,8 biliona dolara i smanjenja poreza u narednih deset godina.

Plan će se isplatiti restrukturiranjem poreskog zakona "kako bi bili sigurni da najbogatiji Amerikanci plaćaju porez koji duguju", rekao je zvanični zvaničnik novinarima uoči objavljivanja zakona. Plan bi, na primer, oporezovao kapitalnu dobit za pojedince koji zarađuju više od milion dolara godišnje po istoj stopi kao i redovni prihodi, a eliminisao bi takozvanu „rupu s nošenim kamatama“, koja menadžerima privatnog kapitala omogućava da prihod prijave kao nosila kamate kako bi iskoristila prednost nižih poreza na kapitalnu dobit.

Obrazloženje je, rekao je zvaničnik administracije, da se poreski sistem napravi „nagrađivanjem rada u našem poreskom zakoniku, a ne samo bogatstva, nečega sa čim je predsednik razgovarao tokom kampanje i dosledno kao predsednik“.

Preostali i najteži deo pandemijskog odgovora može biti suočavanje sa nazadovanjem najopasnijih Trampovih izjava o virusu - da su to bile lažne vesti i nepoverenje u vakcine koje je dugo zagovarao.

„Najveći problem u vezi sa COVID-om je nagovoriti ljude da nastave da preduzimaju mere socijalne distance koje su nam potrebne dok ne vakcinišemo veći deo populacije, dok svi ne dobiju priliku za vakcinu - dve doze - i završetak distribucija “, rekao je Klajn. „Mnogo smo napredovali u tome, ali ima još puno posla“.

Bajden je drugu od četiri krize - ekonomiju opustošenu pandemijom i mere sprovedene za zaustavljanje njenog širenja - upoznao sa sličnim odgovorom. Par računa za potrošnju u trilionima dolara - jedan plan za infrastrukturu-kosa-poreska-kosa-širokopojasna-kosa-zelena radna mesta, drugi još ne uvedeno proširenje ulaganja u brigu o deci i porodičnu pomoć - ili su formalno predstavljeni Kongresu ili čekaju obraćanje predsednika.

Oba predloga su izuzetno popularna po savremenim standardima, još jedan ključni sastojak uspešnog usvajanja američkog plana za spasavanje koji se Bajden nada da će ponoviti.

Ali tamo gde je Bajdenov odgovor na pandemiju koronavirusa i recesiju bio metodičan i uglavnom bez većih političkih štucanja, to ostavlja dve krize koje se ne mogu uklopiti u indeksnu kartu.

Predsednik je sistemsku rasnu nepravdu i pretnju klimatskim promenama opisao kao „egzistencijalne“ pretnje i ulozi Amerike u svetu i daljem opstanku čovečanstva - i za razliku od COVID-19 i njegovih ekonomskih olupina, odavno pre pogrešnih koraka prethodne administracije. Po oba pitanja, Bajden je napravio velike - ali takođe u velikoj meri simboličke - korake, od rekordne zastupljenosti manjina u svom kabinetu do ponovnog pridruživanja globalnoj zajednici u zalaganju za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Ali obećanja o potpisivanju istorijskog zakona koji će se pozabaviti tim problemom u bliskoj budućnosti, kao i mnoga druga obećanja iz administracije Bajdena, i dalje ostaju na milost i nemilost podeljenog Senata i njegovih branilaca. Sto dana nakon administracije, saveznici se plaše da će se iste krize koje su preživjele Obaminu administraciju nastaviti neometano pod Bajdenom.

Najraznovrsniji kabinet u istoriji trebao je da ukaže na važnost koju bi Bajden pridavao pružanju mesta svima za glavnim razgovorima, što je obećanje koje je uglavnom održao. Kongresni crni kokus i kongresni španjolski kokus bili su uključeni u svaki veći razgovor o paketima pomoći i ekonomskog oporavka od COVID-a, sa velikim fokusom na vakcinu i pravičnost zdravstvene zaštite, iako je kasnije ustanovljeno da su rani fokusirani na kolebanje vakcina od strane Crnaca. biti prenaduvan.

Ali povlačenjem Bajdenovog predloga za nacionalni nadzorni odbor policije, budućnost reforme sprovođenja zakona sada zavisi od mogućnosti kongresnih demokrata da donesu jedan zakon, George Floid Justice In Policing Act - zakon koji, za razliku od Bajdenovog drugog. Zdravo Marijo “, zakonska dostignuća u njegovih prvih sto dana, ne mogu se doneti korišćenjem postupka pomirenja kako bi se izbegao filibuster. Dok je Rep. Karen Bas (D-CA), predsedavajuća Kongresa crnaca, i senator Tim Skot(R-SC), jedan od samo tri crna republikanca Ns u Kongresu su započeli „ozbiljne“ razgovore o putu daljeg zakona, pitanje ukidanja kvalifikovanog imuniteta za policiju sindikati reda su opisali kao političkog ne-pokretača.

U međuvremenu, još jedna priča koja očigledno ima rasni element - imigracija - bila je jedan od uočljivijih Bajdenovih pogrešnih koraka. Sa masovnim nasipanjem dece na granici, noćnom morom izbegličke kape i mnogo nagrizanim računom o imigraciji koji je, uprkos velikom uvodu, otišao gotovo nigde, Bajdenova administracija u suštini odbacila odgovornost negde drugde - iako Harrisova uloga graničnog cara ukazuje da na to gledaju važno.

Republikanci su obećali da će imigracija biti žarišna tačka njihovog marša za ponovno zauzimanje Predstavničkog doma, posebno u okruzima u kojima je Tramp bio bolji od latino glasača na predsedničkim izborima 2020. godine.

Klima i rasa su takođe dve oblasti u kojima je slabost većine u Senatu ograničila Bajdenovu sposobnost da donosi značajne zakone na načine na koje se nije borio protiv COVID-a ili ekonomije. Klima je bila slično optimistična, ali sa malo konkretnih akcija ili planova da se to dogodi, osim uklapanja nekih aspekata u planove za pomoć i zapošljavanje u COVID-u. Bajden se pridružio Pariškom sporazumu i prošle nedelje bio je domaćin samita o digitalnoj klimi sa malo verovatnim učesnicima, uključujući Kinu i Rusiju, ali i dalje ćuti na „Novi zeleni novi posao“ koji je Rep predstavio prošle nedelje. Aleksandrija Ocasio-Cortez (D-NI) i Sen. Jeff Merklei (D-OR), za koji je još manje verovatno da će proći kroz ovaj Kongres od američkog Zakona o državljanstvu.

U obe ove krize republikanci se osećaju prijatnije u borbi sa Bajdenom, iako se putem ne-troverzija zabranjuje meso sa hamburgera ili korporacijama koje propadaju / uništavaju sindikate poput Amazona ili Mk-a. Carstvo plastičnih igračaka od krompira zagađuje američki javni diskurs jer su njihovi prethodnici nekada zagađivali američke javne vodene tokove.

Deo tog nečinjenja, međutim, može biti strateški. Bajden je obećao da će neutralisati partizansku retoriku i učiti na Obaminim greškama. U svom nastupnom obraćanju, pozvao je svoju zemlju da „zaustavi viku i smanji temperaturu“, čak iako predlaže dramatične politike za ispravljanje dugotrajnih nevolja. „Politika ne mora biti besna vatra koja uništava sve što joj se nađe na putu“, rekao je on. "Svako neslaganje ne mora biti uzrok totalnog rata."

Ne poklapajući žalbu republikanaca na žalbu, reagujući na svaku sitnicu s bujicom tvitova, Bajden je u velikoj meri izbegao da još više rasplamsa već ionako krhke razgovore o rasi ili klimi.

Ali to ne znači da se napadi iz značajnijih razloga ne testiraju. Sen. Dan Sullivan (R-AK) optužio je u ponedeljak klimatskog izaslanika i bivšeg državnog sekretara Johna Kerrija za "bahato ubijanje američkih poslova" radi smanjenja emisije ugljenika. To je bio deo sve agresivnijeg stava o klimi republikanaca koji će sve više verovatno priznati da su klimatske promene stvarne, ali koji dodaju da borba protiv njih ne vredi trošak za SAD energetski sektor.

Međutim, opozicija unutar predsednikove stranke može biti stvarni faktor rizika za pobedu u poslednje tri krize. Sen. Džo Mančin (D-VV), odlučni branilac filibistera, obećao je da će se suprotstaviti masivnom američkom planu poslova i američkim porodicama u nadi da će ih razbiti na svarljive komade - i obećao je da će ga biti teško ubediti da se promeni naravno.

"Neću učestvovati u dizanju u vazduh ovog našeg Senata", rekao je Mančin u nedelju za CNN. „Zašto ne bismo mogli da pokušamo da ovo uspe? Ako budete imali nasilne zamahe svaki put kada promenite stranku, tada nećemo imati doslednost. “

Bonus video:

01:49

Politički analitičar o ulozi Makrona u procesu pregovora Beograda i Prištine

(Espreso / Daily Beast)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.