NOVI ZAKON U BORBI PROTIV TERORIZMA U FRANCUSKOJ: Suština je u KOMPJUTERSKIM ALGORITMIMA
Francuska, Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

francuska

NOVI ZAKON U BORBI PROTIV TERORIZMA U FRANCUSKOJ: Suština je u KOMPJUTERSKIM ALGORITMIMA

Oni koji se protive ovoj meri smatraju da je analiza mreže interneta previše širok pojam i boje se da javne slobode ovim ne budu još više smanjene

Objavljeno:

Kako je saopšteno, namera francuskih vlasti jeste da uz pomoć kompjuterskih algoritama borbu protiv terorizma ojačaju i podignu na viši nivo.

Ministar unutrašnjih poslova Žerlad Darmanen je u sredu na savetu ministara predstavio predlog novog zakona protiv terorizma kojim se očjačavaju već postojeći prerogativi. Među njima je i široka upotreba algoritama.

Ova mera podrazumeva angažovanje veštačke inteligencije u borbi protiv potencijalne terorističke opasnosti. Poslednjih godina napade u Francuskoj izvodile su osobe koje su do tada bile nepoznate u policijskoj kartoteci. Zbog toga je bilo veoma teško osujetiti njihove namere.

Novom tehnikom, kompjuteri će reagovati čim neko bude otvarao sumnjive sajtove ili stupao u kontakt sa osobama koje žive u rizičnim regionima u svetu ili same svojom aktivnošću izazivaju sumnju.

Oni koji se protive ovoj meri smatraju da je analiza mreže interneta previše širok pojam i boje se da javne slobode ovim ne budu još više smanjene.

Premijer Francuske Žan Kasteks je u sredu poručio da je policija od 2017. godine do danas osujetila 36 terorističkih napada. Predlog novog zakona predstavljen je u atmosferi opšte ogorčenosti javnosti posle nedavnog surovog ubistva policijske službenice u Rambujeu, koju je terorista usmrtio ubodom noža u vrat.

Bonus video:

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.