POTPUNA SOLIDARNOST SA ČEŠKOM: Premijeri Višegradske grupe podržali DIPLOMATSKI RAT SA RUSIJOM!
Češka, Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

uz njih su

POTPUNA SOLIDARNOST SA ČEŠKOM: Premijeri Višegradske grupe podržali DIPLOMATSKI RAT SA RUSIJOM!

Mađarska, Slovačka i Poljska osuđuju u toj deklaraciji neproporcionalno proterivanje 20 čeških diplomata iz Moskve

Objavljeno:

Predsednici vlada zemalja Višegradske grupe na vanrednoj video konferenciji podržali su danas Češku u njenom diplomatskom ratu sa Rusijom povodom afere i novih saznanja i osnovanih sumnji da su ruski agenti umešani u eksplozije municije u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine.

"Mi premijeri Poljske, Mađarske i Slovačke izražavamo punu solidarnost sa Češkom u vezi sa učešćem ruskih agenata vojne obaveštajne službe u eksploziji u magacinu municije u Vrbjeticama. Osuđujemo taj čin agresije vredan žaljenja i kršenje međunarodnog prava od strane Rusije na evropskom tlu", stoji u deklaraciji premijera Višegradske četvorke posle današnjeg sastanka.

Mađarska, Slovačka i Poljska osuđuju u toj deklaraciji neproporcionalno proterivanje 20 čeških diplomata iz Moskve kao odgovor na, po oceni premijera, sasvim razumljivo proterivanje zbog afere Vrbjetice 18 ruskih agenata GRU i SVR iz ruske ambasade u Pragu 17. aprila.

Premijeri su ponudili predsedniku češke vlade Andreju Babišu diplomatsku i konzularnu podršku i pomoć, budući da je češka ambasada u Rusiji ostala sa svega sedam diplomata i 25 administrativnih zaposlenih.

"Zajedno sa češkim premijerom osudjujemo nelegalne i brutalne aktivnosti ruskih obaveštajaca. Nećemo dozvoliti da to izazove podele u Evropi. Zemlje Višegradske grupe su odlučne da zajedno sa drugim zemljama članicama Evropske unije preduzmu mere da pojačamo našu otpornost", stoji u deklaraciji premijera V4.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki kazao je danas da je ovaj hitni vanredni onlajn samit premijera V4 sazvao zato što Rusija u poslednje vreme eskalira svoja dejstva u regionu V4, a suočena sa tim pretnjama grupa mora da dela solidarno.

Bonus video:

02:33

RADO IDU SRPKINJE U VOJNIKE: Haljine zamenile UNIFORMAMA - devojke SPREMNIJE od muškaraca da služe zemlji (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.