ODUSTAO OD BORBE NAKON VIŠE OD 30 GODINA: Italijanski Robinzon Kruso napušta ostrvo Budeli nakon PRETNJI! (VIDEO)
Mauro Morandi, Foto: Printscreen Youtube

ne može više

ODUSTAO OD BORBE NAKON VIŠE OD 30 GODINA: Italijanski Robinzon Kruso napušta ostrvo Budeli nakon PRETNJI! (VIDEO)

Mauro Morandi (81) slučajno je naišao na Budeli, ostrvo blizu obale Sardinije poznato po svojoj roze plaži, 1989. godine kada mu se katamaran kojim je plovio iz južnog Pacifika pokvario

Objavljeno:

Mauro Morandi je živeo sam na Budeliju od 1989. godine ali je posle nekoliko pretnji da će ga nasilno preseliti, sada odlučio da ode.

Italijanski Robinzon Kruso koji je više od 30 godina živeo sam na mediteranskom ostrvu konačno je popustio pod pritiskom vlasti da napusti ostrvo gde je stigao posle nezgode na moru i preseliće se u mali stan.

Mauro Morandi (81) slučajno je naišao na Budeli, ostrvo blizu obale Sardinije poznato po svojoj roze plaži, 1989. godine kada mu se katamaran kojim je plovio iz južnog Pacifika pokvario. Igrom sudbine, Morandi je saznao da nastojnik ostrva odlazi u penziju i odlučio je da prekine svoje putovanje, proda brod i zauzme njegovo mesto.

Od tada, Morandi koji živi u nekadašnjem skloništu iz Drugog svetskog rata, upoznao je svaki kamen, drvo i životinju na ostrvu.

Morandi je rekao da je odlučio da ode sa ostrva krajem meseca posle više pretnji zvaničnika nacionalnog parka La Madlena, koji upravlja ostrvom od 2016. godine, da će ga izbaciti. La Madlena želi da ostrvo pretvori u takozvani hab gde će polaznici učiti o očuvanju životne sredine.

"Odustao sam od borbe", rekao je Morandi. "Posle 32 godine ovde, tužan sam što moram da odem. Rekli su mi da moraju da mi srede kuću i čini mi se da su ovoga puta ozbiljni", dodao je on. Zvaničnici optužuju Morandija da je modifikovao bunker koji gleda na zaliv a da prethodno nije zatražio dozvolu od vlasti.

Morandi, koji je poreklom iz Modene, sada kaže da će se preseliti u mali stan na obližnjoj Madleni, najvećem ostrvu arhipelaga. "Živeću u predgrađu pa ću u grad ići samo u nabavku a ostatak vremena ću biti sam. Život mi se neće mnogo promeniti. I dalje ću gledati u more", rekao je on.

Što se Budelija tiče, Morandi se nada da će ga "neko štititi onako dobro kao što je to on radio".

Morandi je godinama čuvao ostrvo bez ikakvih problema, čisteći putiće i plaže i podučavajući izletnike ekosistemu ostrva. Njegov posao je postao ugrožen kada je privatna kompanija koja je bila vlasnik ostrva propala. Planovi da 2013. godine ostrvo bude prodato Majklu Harteu, novozelandskom biznismenu su propali posle protesta javnosti i intervencije italijanske vlade. Onda je 2016. sud na Sardiniji odlučio da se ostrvo vrati pod okrilje države.

Turistima je još 1990ih zabranjeno da odlaze na Budelijevu roze plažu sa koje su ranije redovno uzimali pesak, a zabranjeno im je i da se kupaju u vodama ostrva. Mogu da posete ostrvo na jedan dan i prošetaju za to određenim stazama.

Proteklih godina, pokrenuto je više peticija sa hiljadama potpisnika, da se Morandi zadrži na ostrvu a Morandijeve pristalice su na društvenim mrežama izrazile negodovanje što je čuvar ostrva konačno preseljen i pozvale stanovnike drugih ostrva La Madlene da se "pobune protiv ove nepravde".

"Ne mogu da zamislim Budeli bez Maura", naveo je jedan korisnik Fejsbuka.

Bonus video:

00:10

OSTRVO NA KOM SE NE NOSE MASKE! Sanja Marinković otputovala na luksuznu destinaciju, a zbog ovog joj svi ZAVIDE

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.