TURCI TOTALNO POLUDELI ZBOG BAJDENOVE IZJAVE: Odmah POZVALI američkog AMBASADORA u ISTAMBULU!
Nanosi štetu turskom narodu, Foto: EPA / SEDAT SUNA

hit priča

TURCI TOTALNO POLUDELI ZBOG BAJDENOVE IZJAVE: Odmah POZVALI američkog AMBASADORA u ISTAMBULU!

Američki predsednik Džozef Bajden juče je izjavio da je masakr u kome je stradalo 1,5 miliona Jermena za vreme Otomanskog carstva 1915. godine, bio genocid

Objavljeno:

Tursko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je američkog ambasadora u Ankari u znak protesta zbog izjave američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je deportaciju i ubijanje Jermena tokom Osmanskog carstva nazvao genocidom.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sedat Onal je rekao američkom ambasadoru Dejvidu Saterfildu, sa kojim je razgovarao kasno sinoć, da Ankara oštro osudjuje izjavu o genocidu.

"Izjava nema pravnu osnovu u smislu međunarodnog prava, nanosi štetu turskom narodu, i otvorila je ranu u odnosima dve zemlje koja će se teško popraviti", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Američki predsednik Džozef Bajden juče je izjavio da je masakr u kome je stradalo 1,5 miliona Jermena za vreme Otomanskog carstva 1915. godine, bio genocid.

Izjavu Bele kuće odmah su osudili turski zvaničnici, iako je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao dao tome tek treba da raspravljaju istoričari i da to pitanje ne treba da bude politizovano.

Turska ne priznaje da je reč o genocidu, navodi da su tokom rata stradali i Turci i Jermeni i traži formiranje zajedničke komisije koja bi istražila stradanje za vreme Otomanskog carstva.

Bonus video:

01:36

Atili iz Subotice potrebna pomoć da sagradi dom koji je izgoreo u požaru

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.