Amerika se povlači iz Avganistana, ali NE SASVIM. Dok talibani prete, Vašington uzvraća: Bićemo spremni za vas
Amerika, Foto: Profimedia

VAŠINGTON UZVRAĆA

Amerika se povlači iz Avganistana, ali NE SASVIM. Dok talibani prete, Vašington uzvraća: Bićemo spremni za vas

Američki predsednik Džo Bajden objavio je prošle nedelje da povlači otprilike 2.500 do 3.500 američkih vojnika iz Avganistana početkom 1. maja i da će povlačenje biti završeno početkom septembra

Objavljeno:

Sjedinjene Države pozicioniraju više vatrene moći na Bliski istok i u Južnu Aziju kako bi obezbedile pokrivanje za američke trupe koje se pripremaju da napuste Avganistan.

Pentagon je u petak objavio da je sekretar za odbranu Lojd Ostin naredio nosaču aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer da ostane u regionu "određeno vreme". Bombarderi velikog dometa takođe se upućuju u region, a dva američka vazduhoplova B-52 već su na poziciji.

- Ovo želimo da učinimo sigurnim, urednim i planiranim povlačenjem - rekao je novinarima sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi. - To znači davanje komandantu na terenu... mogućnosti da obezbedi da naše snage i naše trupe i snage naših saveznika budu zaštićene dok se izmeštaju, piše Glas Amerike.

Američki predsednik Džo Bajden objavio je prošle nedelje da povlači otprilike 2.500 do 3.500 američkih vojnika iz Avganistana početkom 1. maja i da će povlačenje biti završeno početkom septembra.

Američki saveznici, koji imaju još oko 7.000 vojnika u Avganistanu pod pokroviteljstvom NATO, takođe odlaze, zajedno sa hiljadama ugovoraca u istom vremenom okviru.

Pretnje talibana

Uprkos planiranom povlačenju, talibanski zvaničnici više puta su zapretili da će ciljati američke i koalicione snage ukoliko ne uspeju da napuste Avganistan do početka maja - krajnjeg roka prema sporazumu potpisanom između talibana i administracije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

- Bilo bi glupo i nepromišljeno ne pretpostaviti da bi mogao postojati otpor talibana i njihovo suprotstavjanje povlačenju s obzirom na njihovu čvrstu retoriku - rekao je Kirbi novinarima o pretnjama.

On je ostavio otvorenu mogućnost da mogu uslediti dodatni koraci.

- Potpuno je moguće da će doći do privremenog povećanja nekih kopnenih snaga i sredstava, ne samo za zaštitu snaga već i za logističku i inženjersku podršku – rekao je.

Tokom brifinga u Pentagonu u četvrtak, komandant američkih snaga na Bliskom istoku i u Avganistanu, general Kenet "Frenk" Mekenzi DžejAr, izrazio je zabrinutost po pitanju sposobnosti avganistanskih snaga da zadrže talibane nakon odlaska američkih trupa. Takođe upozorio pobunjeničku grupu da u međuvremenu ne napada američke ili koalicione snage.

Verujem da je verovatno namera Talibana da vode vojne operacije - rekao je Mekenzi i dodao da "nikada nisu prestajali da se bore".

- Savetovao bih talibane da ćemo biti spremni da se branimo - rekao je.

SAD takođe finalizuju svoje planove za otpremanje opreme i zaliha iz Avganistana, od kojih će veći deo biti prebačen iz zemlje.

Ali Ministarstvo odbrane je reklo da neće sve vratiti kući.

- Nešto će biti pregledano, očišćeno i raspoređeno negde drugde u regionu. Nešto će biti dostavljeno našim avganistanskim partnerima, ako to ima smisla. A nešto će biti uništeno - rekao je novinarima u Pentagonu Kirbi.

Bonus video:

00:12

SNIMAK IZ SVEMIRA! Pogledajte kako se Beograd promenio za samo 35 godina

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.