VAKCINE DELUJU, OČEKUJE SE POVRATAK U NORMALU: Olakšice za VAKCINISANE, ministarka otkrila koje mere se ukidaju!
Vakcinisani protiv korona virusa poseduju manji potencijal da zaraze druge od onih koji predoče negativni antigenski test, Foto: Profimedia

koronavirus

VAKCINE DELUJU, OČEKUJE SE POVRATAK U NORMALU: Olakšice za VAKCINISANE, ministarka otkrila koje mere se ukidaju!

Puna zaštita od vakcina bi mogla u potpunosti osloboditi obaveze testiranja

Objavljeno:

Nemačka vlada priprema nacrt zakona koji bi vakcinisanim omogućio neke povlastice poput oslobađanja od karantina nakon povratka iz inostranstva. O povlasticama bi se moglo raspravljati već u ponedeljak.

Nemačka savezna ministarka pravosuđa Kristin Lambreht je za sastanak savezne i pokrajinskih vlada u ponedeljak pripremila predlog zakonskih promena koji bi vakcinisane oslobodio od nekih mera koje sa sobom donosi borba protiv pandemije poput obaveznog testiranja ili karantina nakon povratka iz inostranstva.

- Ako se zaključi da vakcine ne samo da štite one koji su ih primili nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir kod formiranja mera koje su na snazi - rekla je socijaldemokratska ministrica Lambreht u razgovoru za dnevnik Handelsblat. Ona je rekla da se "teoretsko pitanje" izuetak za vakcinisane sada mora pretočiti u konkretno političko delovanje.

Manje opasni od negativno testiranih

U jednom dokumentu, koji je prvi objavio dnevnik Bild, se citira jedan zaključak državnog epidemiološkog Instituta Robert Koh u kojem se zaključuje da vakcinisani protiv korona virusa poseduju manji potencijal da zaraze druge od onih koji predoče negativni antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mera za one koji su vakcinisani ali i za one koji su preboleli korona virus.

Nemački ministar zdravstva iz redova Unije CDU/CSU Jens Špan, koji je ovu mogućnost najavio već pre nekoliko sedmica, rekao je da se trenutno unutar vlade raspravlja o tome kojih mera bi vakcinisani mogli biti oslobođeni. Tu se pre svega spominje ukidanje mera samoizolacije za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inostranstva i prisiljeni su na desetodnevni karantin.

Olakšanja kod putovanja i šopinga

Olakšanja bi moglo biti i svugde tamo gde se, u zavisnosti od epidemiološke situaciji, od mušterija traži negativni koronatest, poput frizera, većih delova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata jednom kada budu ponovno otvoreni.

- Puna zaštita od vakcina bi mogla u potpunosti osloboditi obaveze testiranja - rekao je Špan.

Pre nekoliko sedmica Špan je izričito naglasio kako se ne radi o "povlasticama" nego samo povratku temeljnih prava građana koja su privremeno, za vreme trajanja pandemije, stavljene izvan snage.

Izuzeci za vakcinisane, pri čemu se podrazumevaju oni koji su primili obe doze vakcine, bi se mogle vrlo brzo, u sklopu upravo promenjenog zakona o zaštiti građana od zaraza, primeniti sa saveznog nivoa, naravno uz potvrdu oba parlamentarna doma, Bundestaga i Bundesrata.

Trenutno 20 odsto građana primilo prvu dozu

Ipak, ministar privrede Peter Altmajer, smanjuje euforiju oko skorašnjih izuzetaka za vakcinisane. S obzirom na to da bi se izuzeci odnosili samo za one koji su u potpunosti vakcinisni, prema Altmajeru bi moglo potrajati dok osetni deo stanovništva uopšte dođe do takvih povlastica.

- Trenutno je oko 20 odsto građana primilo prvu dozu. Ne verujem da bi izuzetaka moglo biti pre juna ili jula - rekao je Altmajer u subotu. On je rekao kako političke odluke tu u velikoj meri zavise od naučnih saznanja.

Institut Robert Koh je svoj zaključak o tome da vakcinisani ne mogu preneti virus doneo na osnovu ispitivanja osoba koje su u potpunosti vakcinisane i to dve sdmice nakon primanja druge doze vakcine.

Bonus video:

01:36

Atili iz Subotice potrebna pomoć da sagradi dom koji je izgoreo u požaru

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.