AMERIČKI SENAT USVOJIO ZAKON: Odnosi se na mržnju prema Azijcima!
Američki senat, Foto: EPA/SHAWN THEW, Ilustracija

glasanje

AMERIČKI SENAT USVOJIO ZAKON: Odnosi se na mržnju prema Azijcima!

Zakon predviđa da Ministarstvo pravde istraži zločine iz mržnje

Objavljeno:

Američki Senat usvojio je većinom glasova Zakon protiv zločina iz mržnje prema Azijcima u SAD, predloženog nakon što se broj ovih krivičnih dela uvećao tokom pandemije kovida 19.

Zakon predviđa da Ministarstvo pravde istraži zločine iz mržnje tokom pandemije i podrži lokalnu policiju da efikasnije reaguje na nasilje prema Azijcima.

On, takođe, obezbeđuje bolje prikupljanje podataka o zločinima iz mržnje i predviđa brzu telefonsku liniju za njihovo prijavljivanje.

Američki mediji prenose da je za usvajanje zakona glasalo 94 senatora iz obe partije, a samo je republikanac DŽoš Hauli iz Misurija bio protiv, dok dvoje demokrata i troje republikanaca nije glasalo.

Ovaj zakon sada odlazi u Predstavnički dom, gde se takođe očekuje njegovo usvajanje, a predsednik SAD DŽozef Bajden je već najavio da će zakon potpisati čim stigne do njega.

Zakon je usvojen pošto su zločini prema pripadnicima azijsko-američke zajednice u porastu otkako je virus korona došao iz Kine, za šta se neosnovano okrivljuje ta populacija, a u velikim gradovima u SAD zločini protiv Azijaca su skočili za čak 150 odsto prošle godine, prema podacima Centra za proučavanje mržnje i ekstremizma.

Bonus video:

04:15

AMERIKANCI BIRAJU I SENAT: Nije u igri samo predsedničko mesto već se borba vodi i oko dva SPECIJALNA izbora (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.