ISPRAVKA: Na drugom mestu nisu Letonci već Litvanci
Zemlje EU, Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

ispravka

ISPRAVKA: Na drugom mestu nisu Letonci već Litvanci

Ispravka

Objavljeno: 12:53h

Portal Espreso je dana 23.04.2021 objavio vest pod naslovom "ZNATE LI KOJI JE EVROPSKI NAROD NAJSKEPTIČNIJI PREMA VAKCINACIJI? Tu su, odmah pored nas!" koji je u sebi sadržao netačnu informaciju.

Naime, naš portal je preneo da se na drugom mestu najskeptičnijih evropskih naroda prema vakcinaciji nalaze Letonci. Zapravo, rezultati koje je objavila Evropska komisija kažu da su to Litvanci.

Na osnovu analize fekt ček portala "Fake news tragač" tekst je izmenjen, kao i njegov naslov.

Portal Espreso se izvinjava čitacima na nenamernoj grešci.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Originalini tekst:

Najskeptičniji prema vakcinaciji protiv korona virusa su građani Kipra, Letonije, Hrvatske, Bugarske i Francuske, a najmanje skeptični su Danci, Irci, Šveđani i Maltežani, pokazuju rezultati Eurobarometra koje je Komisija objavila danas.

Nešto više od petine hrvatskih građana izjasnilo se da ne želi da se vakciniše protiv kovida-19 i po tome je Hrvatska među prvih nekoliko zemalja u Evropskoj uniji, prenosi Hina.

Na pitanje kada bi se vakcinisali ako su vlasti odobrile neku vakcinu protiv kovida-19 i ako je dostupno, 22 odsto anketiranih u Hrvatskoj odgovorilo je "nikad".

Najviše takvih odgovora zabeleženo je na Kipru (26 posto), u Letoniji (23 posto), a u Hrvatskoj, Bugarskoj i Francuskoj po 22 posto.

Jedna petina, odnosno 20 posto anketiranih u Hrvatskoj, odgovorilo je da bi se vakcinisali što je pre moguće ili da su se već vakcinisalii, 27 posto je reklo da će se vakcinisati tokom ove godine, a 30 odsto bi se vakcinisalo kasnije.

Najmanje skeptičnih prema vakcinisanju je u Danskoj (dva odsto), Irskoj, Švedskoj i Malti po četiri odsto, i u Portugalu pet odsto.

Istraživanje je sprovedeno u februaru i martu u svih 27 država članica.

Više od polovine Hrvata, 55 odsto, zadovoljno je merama koje je Evropska unija preduzela u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Najmanje su zadovoljni u Grčkoj (31 posto), Francuskoj (32 posto) i Nemačkoj (33 posto).

Najzadovoljniji su u Danskoj (68 odsto), Letoniji (67 posto) i Portugaliji (66 posto).

Bonus video:

00:12

SNIMAK IZ SVEMIRA! Pogledajte kako se Beograd promenio za samo 35 godina

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.