REŠENA MISTERIJA SVITAKA SA MRTVOG MORA: Naučnici uz pomoć VEŠTAČKE INTELIGENCIJE otkrili BITNU STVAR!
Veruje se da potiču iz 3. veka pre nove ere, Foto: Printscreen/Youtube

ISTRAŽIVANJE

REŠENA MISTERIJA SVITAKA SA MRTVOG MORA: Naučnici uz pomoć VEŠTAČKE INTELIGENCIJE otkrili BITNU STVAR!

Isaijin svitak je jedan od 950 različitih tekstova otkrivenih četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka

Objavljeno:

Istraživači kažu da su pomoću veštačke inteligencije prvi put dokazali da su dve osobe napisale deo misterioznih svitaka sa Mrtvog mora.

Istraživanja su rađena na najdužem tekstu, koji je poznat pod imenom "Svitak Isaije". Otkriveno je da su dve nepoznate osobe prepisale reči gotovo identičnim rukopisom. Svici, koji uključuju najstariju poznatu verziju Biblije, fasciniraju i 70 godina posle njihovog otkrića, piše BBC, a prenosi 24 Sedam.

Prve komplete pronašao je beduin u pećini u Kumranu u blizini Mrtvog mora na današnjoj Zapadnoj obali koju su okupirali Izraelci. Sadrže rukopise uglavnom pisane na hebrejskom, kao i na aramejskom i grčkom, a veruje se da potiču iz 3. veka pre nove ere.

Isaijin svitak je jedan od 950 različitih tekstova otkrivenih četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka. Jedinstven je među svicima po tome što je napisan u gotovo jednoličnom stilu.

Istraživači sa Univerziteta u Groningenu u Holandiji pregledali su Isaijin svitak koristeći veštačku inteligenciju. Analizirali su jedno hebrejsko slovo, alef, koje se u svitku pojavljuje više od 5.000 puta.

U radu koji su objavili, naučnici Mladen Popović, Maruf Dali i Lambert Šomaker rekli su da su uspeli da izvuku drevne tragove mastila.

– Drevni tragovi mastila direktno se odnose na kretanje mišića neke osobe i specifični su za svaku osobu – naveli su naučnici, koji su koristili određenu tehniku koja im je pomogla da izvedu dokaze da je u pisanju tih svitaka učestvovalo više ljudi, piše Mussab Al Shukeir za 24 Sedam.

– Verovatan scenario je da su dva različita pisara blisko sarađivala i pokušavala da zadrže isti stil pisanja – saopšteno je.

Istraživači su rekli da sličnost rukopisa otkriva da su pisari verovatno imali istu obuku u školi ili porodici.

Rekli su da je sposobnost pisara da oponašaju jedan drugog bila toliko dobra da do sada naučnici nisu mogli da naprave razliku između njih.

U proleće 1947. godine, na području Kumrana mladi pastir je, tražeći ovce, došao do ulaza u nepoznate pećine. Kad su mu se oči privikle na mrak, ustanovio je da se pred njim nalaze posloženi ćupovi. Iako tamo nije naišao na zlato, otkrio je da se u ćupovima nalaze stari spisi prepuni prašine.

Prvih sedam svitaka koje je pronašao pastir ubrzo su završili na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu, a ushićeni naučnici sa svih strana sveta došli su u Kumran i počeli da istražuju pećine. Potraga je urodila plodom i omogućila pronalazak desetine hiljada novih fragmenata, među kojima su bili i delovi Biblije.

Nakon istraživanja o nastanku svitaka, odmah su se nametnula dva velika pitanja: prvo je bilo u vezi sa vlasnicima tih spisa, a drugo da li će ti originalni tekstovi otkriti neke do tada nepoznate podatke.

Posle istraživanja, može se zaključiti da su svici pripadali odvojenoj religijskoj zajednici koja se držala po strani od ostalih. Početkom 68. godine nove ere u kumransko područje dolazi vojska rimskog generala Vespazijana kako bi ugušila jevrejsku pobunu, pa se s pravom može pretpostaviti da su upravo tada svici bili sakriveni u pećine.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.