TRIPARTITNI DOGOVOR DANAS STUPA NA SNAGU: Severna Makedonija dobija 119.600 doza FAJZEROVE VAKCINE od EU!
ilustracija, Foto: Profimedia

RASPODELA VAKCINA

TRIPARTITNI DOGOVOR DANAS STUPA NA SNAGU: Severna Makedonija dobija 119.600 doza FAJZEROVE VAKCINE od EU!

Dogovor je napravljen u okviru mehanizma EU za raspodelu vakcina zemljama Zapadnog Balkana preko reprogramiranja IPA sredstava od 70 miliona evra

Objavljeno:

Tripartitni dogovor Severne Makedonije, Austrije i kompanija Fajzer i Biontek o nabavci 119.600 doza vakcina protiv korona virusa danas stupa na snagu, saopštila je vlada u Skoplju.

Dogovor je napravljen u okviru mehanizma EU za raspodelu vakcina zemljama Zapadnog Balkana preko reprogramiranja IPA sredstava od 70 miliona evra, koji je Evropska komisija najavila u decembru prošle godine.

- Ova konkretna nabavka (Severnoj Makedoniji) biće ispručena u četiri mesečna navrata, počevši od prve nedelje maja, kada se očekuje oko 19.000 doza, precizira se u saopštenju.

Navodi se da se tim tripartitnim dogovorom ne iscrpljuju sva sredstva, jer je u okviru mehanizma Severnoj Makedoniji rasporedjeno 8,19 miliona evra, i dodaje da će Vlada u saradnji sa Evropskom komisijom nastaviti sa potpisivanjem tripartitnih dogovora do konačnog iscrpljivanja tih grant sredstava.

Austrija je ranije danas saopštila da planira da pošalje do avgusta 651.000 doza vakcina kompanija Fajzer i Biontek zemljama Zapadnog Balkana, kao deo programa EU za pomoć susednim zemljama i Africi.

Kako je prenela agencija MIA, naveći deo vakcina Fajzer/Biontek dobiće BiH - 240.000 doza, Albanija će dobiti 145.000, Severna Makedonija 119.000, a Srbija 36.000 doza.

Te vakcine će, prema najavi, biti distribuirane od početka maja, na osnovu toga kojim će zemljama biti najpotrebnije.

Evropska komisija je u januaru objavila planove za mehanizam podele vakcina, a Austrija je tada rekla da će delovati kao koordinator mehanizma za Zapadni Balkan i da posle prve raspodele doza može da sledi i druga.

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg rekao je da "ta inicijativa pokazuje da nisu ostavili region po strani".

Bonus video:

05:22

BRZE VESTI 19.04.2021. 10:55

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.