SEDAM MILIONA ĐAKA SE VRAĆA U KLUPE U ITALIJI: Stručnjaci upozoravaju da je PRERANO, ministar zdravlja ODGOVORIO!
ilustracija, Foto: EPA

LUDOS?

SEDAM MILIONA ĐAKA SE VRAĆA U KLUPE U ITALIJI: Stručnjaci upozoravaju da je PRERANO, ministar zdravlja ODGOVORIO!

Obrazovne ustanove u Italiji dobile su 150 miliona evra pomoći da bi ojačale ili obezbedile u epidemiološkom smislu sigurne uslove za nastavu

Objavljeno:

To je ukalkulisani rizik, a ne ludost - izjavio je ministar za zdravstvo Roberto Speranca koji je naglasio da je obrazovanje kamen temeljac društva.

Ministar je tako odgovorio na upozorenja stručnjaka da je prerano za povratak dece na direktnu nastavu, te da je postoji rizik od širenja zaraze.

Obrazovne ustanove u Italiji dobile su 150 miliona evra pomoći da bi ojačale ili obezbedile u epidemiološkom smislu sigurne uslove za nastavu.

Sredstva su namenjena za nabavku maski koje moraju da nose sva deca od 6 godina naviše, sredstva za higijenu osoba i prostora, a ispituje se i mogućnost nabavke brzih testova.

Time, međutim, nisu rešeni svi problemi, a pre svega gradski prevoz, jer nedostaju autobusi da bi se izbegle gužve i održavao propisani razmak.

U mnogim školama učionice nisu dovoljno velike da bi deca mogla da sede udaljena jedna od drugih i ostaje problem, tačnije rizik za milion i po nastavnika koji još nisu vakcinisani.

- Ukratko, situacija podseća na septembar prošle godine kada su se đaci takođe vratili u škole na direktnu nastavu, ali su već u oktobru zbog porasta broja razaženih morali na online nastavu - piše Ansa.

Jedina razlika je što je sada 75 odsto nastavnog osoblja vakcinisano, ali je neizveso da li će to biti dovoljno da spreči širenje zaraze i omogući đacima da bar poslednji mesec ove školske godine provedu u klupama.

Bonus video:

01:03

Zapalila se vikendica na Savi u Ostružnici

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.