ITALIJANSKI LIST O POPALOJ VAKCINACIJI U EVROPI: POHLEPA "jakih država" i multinacionalnih farmaceutskih kompanija!
ilustracija, Foto: Profimedia

strašno!

ITALIJANSKI LIST O POPALOJ VAKCINACIJI U EVROPI: POHLEPA "jakih država" i multinacionalnih farmaceutskih kompanija!

Reč je o pohlepi "jakih država", koje samostalno pregovaraju nabavku leka za sebe, a na uštreb drugih zemalja

Objavljeno:

Italijanski list Il Manifesto piše da sve ukazuje na to da je u pozadini propale evropske anti-kovid vakcinacije pohlepa.

- Pre svega pohlepa gospodara multinacionalnih farmaceutskih kompanija (Big Pharma), koje izdašno finasiraju vlasti u državama, a koje sa svoje strane besramno privatiziraju dobit, rezervišući doze najboljim ponuđačima, prodajući vakcinu čak i na crnom tržištu, dok istovremeno nekažnjeno izbegavaju ugovorne obaveze proizvoljnim odabirom onih koje će biti spašeni, piše list.

Reč je o pohlepi "jakih država", koje samostalno pregovaraju nabavku leka za sebe, a na uštreb drugih zemalja.

Takođe, reč je o pohlepi bogatih zemlja, sa Evropom na čelu, uključujući i svetsku trgovinsku organizaciju (WTO), koja je glasala protiv predloga siromašnih zemalja da se sa vakcina skine ekskluzivno pravo proizvođača na patent, a mogućnost proizvodnje leka podeli sa celim svetom.

- Da bi se našla potvrda ovome dovoljno je pogledati svetsku listu o napretku vakcinacije stanovništva, gde su na vrhu SAD, koje su imunizovale 60 odsto građana, a na kraju je Namibija gde je tek 0,1 odsto primilo vakcinu, dok u Zambiji nije vakcinisana nijedna osoba, piše list.

Na kraju teksta se poručuje da ne treba zaboraviti ni pohlepu "gospodara Zemlje", grupe milijardera čije je bogatstvo u godini pandemije sramotno poraslo.

Il Manifesto, naime, podseća na izveštaj agencije OXFAM o "virusu nejednakosti", prema kojem bi 450 milijardi dolara koje je u ovoj godini pandemije zaradilo 10 najbogatijih, bilo dovoljno da garantuje sigurnu dostupnost vakcine, ali i da niko ne osiramnosai zbog zaraze.

- Pohlepni zaboravljaju da svi stručnjaci upozoravaju da se kovid19 neće iskoreniti u svetu sve dok svi ne budu vakcinisani, jer će se varijante korona virusa razvijati u delovima sveta i među onima koji nisu zaštićeni, čineći tako ceo svet nesigurnim, zaključuje list.

Bonus video:

Zapalila se vikendica na Savi u Ostružnici
01:03

Zapalila se vikendica na Savi u Ostružnici

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media