NIJE DOBRO: Lekar tvrdi - zdravlje Navaljnog se UBRZANO POGORŠAVA
Aleksej Navaljni, Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

POGORŠANO STANJE NAVALJNOG

NIJE DOBRO: Lekar tvrdi - zdravlje Navaljnog se UBRZANO POGORŠAVA

Lekar Jaroslav Ašikmin rekao je da rezultati testova koje je dobio od porodice Navaljnog pokazuju visoko povišene nivoe kalijuma koji može dovesti do srčanog zastoja i povećan nivo kreatinina koji ukazuje na oštećenje bubrega

Objavljeno:

Lekar ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji u zatvoru treću sedmicu štrajkuje gladju, rekao je danas da se njegovo zdravlje brzo pogoršava i da bi 44-godišnji kritičar Kremlja mogao biti na ivici smrti.

Lekar Jaroslav Ašikmin rekao je da rezultati testova koje je dobio od porodice Navaljnog pokazuju visoko povišene nivoe kalijuma koji može dovesti do srčanog zastoja i povećan nivo kreatinina koji ukazuje na oštećenje bubrega.

"Naš pacijent može da umre svakog trenutka", rekao je on u objavi na Fejsbuku.

Predsednica Saveza sindikata lekara koji podržava Navaljnog Anastasija Vasiljeva rekla je na Tviteru da "akcija mora biti preduzeta odmah".

Navaljni je najvidljiviji i nepopustljiv protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

Njegovim ličnim lekarima nije bilo dopušteno da ga vide u zatvoru.

Navaljni je stupio u štrajk gladju zbog odbijanja da lekarima bude dozvoljeno da ga posete kada je dobio jake bolove u ledjima i izgubio osećaj u nogama.

Ruska državna kaznena služba saopštila je da Navalni prima svu medicinsku pomoć koja mu je potrebna.

Navaljni je uhapšen 17. januara kada se vratio u Rusiju iz Nemačke, gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensima, za koje krivi Kremlj.

Ruski zvaničnici porekli su bilo kakvu umešanost i čak su postavili pitanje da li je Navaljni otrovan, što je bilo potvrdjeno u nekoliko evropskih laboratorija.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je novinarima danas povodom pogoršanja stanja Navaljnog, da je to "potpuno nepravedno i neprimereno".

Navaljnom je odredjena kazna zatvora od dve i po godine uz obrazloženje da je dugim oporavkom u Nemačkoj prekršio uslovnu kaznu koja mu je izrečena zbog osude za prevaru, u slučaju za koji Navaljni kaže da je politički motivisan.

Bonus video:

02:05

Niški đaci proizveli solarni panel napravljen od iskorišćenih limenki

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.