BAJDEN NE POPUŠTA! Odluka američkog predsednika se nastavlja, najavljene nove sankcije
Putin i Bajden, Foto: Printscreen

užas

BAJDEN NE POPUŠTA! Odluka američkog predsednika se nastavlja, najavljene nove sankcije

Dodaje, međutim, da će međunarodni investitori, pošto se sankcije odnose samo na primarnu emisiju, nastaviti da kupuju ruske državne dužničke hartije na sekundarnim tržištima.

Objavljeno:

Nove antiruske sankcije najavio je Bajden svom kolegi iz Rusije Vladimiru Putinu, kako prenosi visoki zvaničnik SAD tokom brifinga za novinare, a prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, Bajden je ponovo u utorak razgovarao sa Putinom i rekao mu da će SAD zapravo odgovoriti na sajber napade i mešanje u američke izbore 2020. godine.

- Preduzimamo dodatne akcije da odgovorimo na ono što su ruska vlada i njene obaveštajne službe učinile da direktno ugroze američki suverenitet - naveo je zvaničnik.

On je ukazao na to da će biti elemenata odgovora na ove akcije koji će ostati neviđeni, a da danas najavljene akcije predstavljaju javni odgovor, koji treba shvatiti kao "odlučan, ali proporcionalan".

Ukrajina pozdravila nove sankcije

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je danas da Ukrajina pozdravlja nove američke sankcije Rusiji kao način da se Kremlj pozove na odgovornost zbog okupacije poluostrva Krim i tamošnjeg grubog kršenja ljudskih prava.

Sjedinjene Američke Države su usvojile širok spektar sankcija protiv Rusije da bi je kaznile zbog navodnog mešanja u američke izbore održane 2020. godine, sajber hakovanje, ugrožavanje Ukrajine.., preneo je Rojters.

Sankcijama je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i kompanija, a SAD su odlučile i da proteraju 10 ruskih diplomata.

Sastanak u trećoj zemlji

U utorak su ruski i američki predsednik oržali drugi telefonski razgovor otkako je Bajden stupio na dužnost.

Kako je saopštio Kremlj, obojica lidera detaljno su razgovarala o stanju bilateralnih odnosa i nizu međunarodnih pitanja.

Bela kuća je saopštila da je Bajden predložio održavanje ličnog sastanka sa Putinom "u trećoj zemlji" u narednim mesecima.

Rusko-američki odnosi znatno su se pogoršali nakon intervjua u kojem je Bajden tvrdio da će rusko rukovodstvo morati da "plati cenu" za navodno mešanje Moskve u američke izbore i uputio omalovažavajuće primedbe na račun ruskog predsednika, navodi TASS.

SAD će zabraniti bankama kupovnu ruskog duga

Bajden izdaće danas izvršnu naredbu kojom će vladu SAD-a ovlastiti da sankcioniše bilo koji sektor ruske ekonomije i da zabrani američkim bankama učešće u kupovini državnih obveznica denominovanih u rubljama na primarnim tržištima, javlja Rojters.

Američke zajmodavce to, međutin, ne sprečava da ruski suvereni dug kupuju na sekundarnim tržištima, dodaje britanska agencija.

Tržišni eksperti, ekonomski stratezi i analitičari imaju podeljena mišljenja o najavlljenoj finansijsko ofanzivi Vašingtona protiv Rusije.

Analitičar Kristofer Grenvil, iz kompanije za ekonomska istraživanja TS Lombard u Londonu, procenjuje da će sankcije na primarnom tržištu ruskih državnih obveznica (OFZ) uticati na to da kamata centralne banke bude za 50 baznih poena viša nego što bi inače bila.

- Sankcije su kalibrirane da budu ozbiljne, ali ne previše. Ozbiljne su jer to nije samo još jedna runda političkih sankcija usmerenih protiv nekoliko zvaničnika ili kompanija sa crnih lista za koje niko nikada nije čuo, već su osmišljene da naštete Rusiji povećanjem troškova zaduživanja i slabljenjem rublje - kaže Grenvil.

Dodaje, međutim, da će međunarodni investitori, pošto se sankcije odnose samo na primarnu emisiju, nastaviti da kupuju ruske državne dužničke hartije na sekundarnim tržištima.

Hasnain Malik, šef istraživanja tržišta kapitala u londonskoj Telimer grupi, smatra da američko ograničenje kupovina novog ruskog državnog duga "teško da je moćna kazna za ekonomiju koja ima fiskalni deficit ispod 1,0 posto i udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu manji od 20 procenata".

- U najboljem slučaju, ovo je signal da SAD mogu da pojačaju svoje finansijske mere protiv Rusije, a ovde je sada malo toga što bi poljuljalo situaciju s investiranjem u Rusiju pre sankcija - naveo je on, a prenosi Rojters.

Avetske agencije su prenele danas da su SAD uvele su nove sankcije Rusiji kojima je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i kompanija i da su odlučile da proteraju 10 ruskih diplomata. Sankcije se odnose i na zabranu kupovine ruskog suverenog duga na primarnom tržištu posle 12. juna.

Razlog za uvođenje novih sankcije je, kako tvrdi Vašington, mešanje Moskve u američke izbore 2020. godine i sajber napadi za koji američka valda optužuje Rusiju.

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.