MUTNA KONTRAVERZA OKO SLIKE "SPASITELJA SVETA": Saudijski princ terao Luvr da laže o autentičnosti?(VIDEO)
Spasitelj sveta, Foto: PrintscreenYoutube

ŠTA SVE OTKRIVA NOVI FILM?

MUTNA KONTRAVERZA OKO SLIKE "SPASITELJA SVETA": Saudijski princ terao Luvr da laže o autentičnosti?(VIDEO)

Slika je ušla u svetsku istoriju umetnosti 2017. godine kada se gotovo 1.000 kolekcionara umetničkih dela, dilera i posmatrača našlo u Rokefeler centru u Njujorku kad je aukcijska kuća kristis prodala sliku za rekordnih 450 miliona dolara, što je čini najskupljom na svetu

Objavljeno: 14:49h

Novi dugometražni dokumentarni film, koji bi trebalo da bude emitovan na francuskoj televiziji, navodi da je saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman vršio pritisak na Luvr da laže o autentičnosti slike koju je kupio, kako bi ga poštedeli javnog poniženja.

Naime, on je na ovu sliku potrošio neverovatnih 450 miliona dolara, ali su se posle pojavila saznanja da iza dela ne stoji čuveni Leonardo da Vinči.

Međutim, posle dugog naklapanja mediji sada prenose da je da Vinči ipak autor skupocene slike.

Evo šta se sve dogodilo.

Dokumentarni film "Spasiteljna prodaju" (The Savior for Sale), francuskog novinara Antoana Vitkinea, upušta se u mutnu kontroverzu oko slike Salvator Mundi, ili "Spasitelj sveta", portreta Isusa Hrista koji je nazvan "muškom Mona Lizom". Slika je ušla u svetsku istoriju umetnosti 2017. godine kada se gotovo 1.000 kolekcionara umetničkih dela, dilera i posmatrača našlo u Rokefeler centru u Njujorku kad je aukcijska kuća kristis prodala sliku za rekordnih 450 miliona dolara, što je čini najskupljom na svetu.

Oko 120.000 ljubitelja umetnosti pratilo je aukciju putem Fejsbukovog prenosa uživo, a ekstravagantna pobednička ponuda odražavala je krajnju retkost autentičnih dela Leonarda da Vinčija. Uprkos ogromnoj slavi i uticaju italijanskog majstora, postoji manje od 20 slika za koje se procenjuje da su iz njegove ruke i sve su one deo muzejskih zbirki. Kristis je sliku nazvao "najvećim umetničkim ponovnim otkrićem u poslednjih 100 godina".

Muzej Luvre Abu Dabi neočekivano je otkazao planirano otkrivanje slike u septembru 2018. Slika od tada nije viđena u javnosti. Pitanje gde se nalazi ostalo je misterija sve dok 2019. godine nije saopšteno da se 500-godišnja slika čuva na jahti "Serene" Muhameda bin Salmana.

Tada je došlo do šokantnog saznanja, naučna analiza trojice stručnjaka iz pariskog Luvra zaključila je da je slika nastala u Leonardovoj radionici, ali je renesansni majstor nije lično naslikao. Istoričari iz Luvra nameravali su da objave svoja otkrića, ali im je to bilo onemogućeno kada je bin Salman odbio da pozajmi sliku za izložbu Leonardovih dela 2019. godine. Muzeju je zabranjeno javno da komentariše slike u privatnom vlasništvu koje nije izlagao.

Istoričari umetnosti takođe su izneli svoj stav o poreklu slike. U svojoj knjizi "Poslednji Leonardo", umetnički kritičar Ben Luis je zaključio da je slika više nego verovatno izašla iz Leonardovog studija, a zatim je majstor doradio.

Vitkineov dokumentarac prati istoriju slike, počevši od kupovine u lošem stanju za 1.175 dolara od strane njujorškog trgovca umetninama 2005. godine. Sliku su restaurirali u Sjedinjenim Državama, a nekoliko umetničkih stručnjaka iz Britanske nacionalne galerije procenilo je Leonardovim delom, da bi dve godine kasnije bila prodata ruskom oligarhu za 127,5 miliona dolara.

Film takođe otkriva šta se događalo iza kulisa u Luvru nakon aukcije. U filmu se navodno pojavljuje nekoliko visokih zvaničnika iz vlade predsednika Emanuela Makrona, pod pseudonimima, koji tvrde da je prestolonaslednik hteo da pozajmi sliku za izložbu pod određenim uslovima - da Luvr mora da je izloži zajedno s Mona Lizom i predstavi ga kao "stopostotnog" Leonarda da Vinčija.

Konačno, predsednik Makron odbacio je saudijske zahteve i francuski muzej nikada nije izložio sliku. Incident je navodno doveo do manjeg diplomatskog sukoba između Francuske i Saudijske Arabije.

U međuvremenu, povodom emitovanja pomenutog dokumentarca, oglasili su se i drugi eksperti koji smatraju da je slika Salvator mundi zaista delo da Vinčija.

Didije Rikner, urednik magazina La Tribune de l'Art kaže da su Luvr i njegova jedinica za analizu došli do sasvim drugačijeg zaključka od onog koji se navodi u filmu.

Osim toga, Rijad nikad nije zvanično potvrdio da je Muhamed bin Salman kupac slike.

Bonus video:

00:54

ON JE PRINC ALEKS! Upoznajte prvog antartičkog PINGVINA! Za njega su se naučnici borili punih pet godina (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Dejli Mejl)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.