POLICIJA NIJE MOGLA VEROVATI: Čovek u akciji legalizacije oružja prijavio TENK I SAMOHODNU HAUBICU!
ilustracija, Foto: Ministarstvo odbrane

verovali ili ne

POLICIJA NIJE MOGLA VEROVATI: Čovek u akciji legalizacije oružja prijavio TENK I SAMOHODNU HAUBICU!

Akcija prijavljivanja oružja pokrenuta je u januaru i predviđeno je da traje šest meseci

Objavljeno: 22:15h

Češka policija je najblaže rečeno ostala zatečena kada je jedan građanin u akciji legelizacije oružja prijavio da poseduje tenk i samohodnu haubicu!

Akcija prijavljivanja oružja pokrenuta je u januaru i predviđeno je da traje šest meseci. Međutim, jedan žitelj regiona Hradec Kralove akciju je shvatio prilično revnosno i vlastima je prijavio da poseduje sovjetski tenk tipa "T-34/85" i samohodnu haubicu tipa "SD-100".

Tenk i haubica su svojevremeno pravljeni u Čeholsovačkoj po licenci bivšeg Sovjetskog saveza, preneo je portal Raša tudej. Neimenovani pasionirani kolekcionar oružja prijavio je kako tenk i haubicu poseduje još od 90-ih godina prošlog veka. Verovao je da je legalno posedovati ovo naoružanje ali nije bio siguran da su tenk i haubica deaktivirani na pravilan način. Odnosno da su bili prepravljeni da budu potpuno neupotrebljivi za svoju osnovnu svrhu. Policija je izvršila inspekciju i utvrđeno je da su mitraljezi na tenku potpuno bezopasni.

Mehaničke prepravke

Međutim, utvrđeno je da je neophodno uraditi određene mehaničke prepravke kako bi tenk i haubica bili potpuno neupotrelbjivi. Policija je kolakcionaru dala rok do kada mora da izvrši modifikacije kako bi mogao da oružje zadrži u svojoj garaži. Policija nije navela zbog čega je vlasnik tenk ofarbao u ružičastu boju. Sovjetski tenk "T-34" spada u legendarno oružje iz Drugog svetskog rata. Odigrao je ključnu ulogu u pobedi Crvene armije nad nacistima. Nemci su ovaj tenk nazivali "wunderwaffe" (čudesno oružje) jer je imao neprobojni oklop i veliku vatrenu moć u poređenju sa većinom nemačkih tenkova. Tenk "T-34/85" je zapravo nadograđena verzija mašine teške 25 tona koje je prvi put napravljena 1944.

Sovjetska licenca

Na drugoj strani samohodna haubica "SD-100" je verzija sovjetske "SU-100" koja je pravljena po licenci sredinom 50-ih godina prošlog veka u Čehoslovačkoj. Poseduje top kalibra 100 milimetara koji je u upotrebi u SSSR od 1944. Amnestija na posedovanje oružja pokrenuta je u Češkoj sa ciljem da se građanima omogući da legalizuju posedovanje pojedinih vrsta oružja bez obaveze da dokazuju njegovo poreklo. Po zakonu, moguće je legalizovati samo ono oružje koje nije korišćeno u vršenju kriminalnih dela.

Bonus video:

40:12

USIJANJE DANA 08.04.2021. - GORAN VESIĆ I ACA LUKAS

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.