KOMŠIJE USPELE DA UTROSTRUČE KOLIČINU ZLATNIH POLUGA: Sad imaju najveće rezerve po stanovniku u CIE
ilustracija, Foto: Youtube printscreen

lepo

KOMŠIJE USPELE DA UTROSTRUČE KOLIČINU ZLATNIH POLUGA: Sad imaju najveće rezerve po stanovniku u CIE

Mađarska, članica Evropske unije koja broji oko 10 miliona stanovnika, utrostručila je količinu zlatnih poluga

Objavljeno:

Time se na globalnoj rang listi našla u gornjoj trećini zemlja s najvećim zlatnim rezervama i među prve tri u regionu Centralne i Istočne Evrope (CIE).

Centralna banka Mađarske je saopštila da je od prošlog meseca povećala količinu zlatnih poluga u svojim rezervama sa 31,5 tona na 94,5 tona, što je najveći nivo u poslednjih više decenija, prenosi Raša tudej.

Time je utrostručen i iznos ovih rezervi po stanovniku sa 0,1 unce na 0,31 uncu, pa se Mađarska može pohvaliti najviećom količinom zlata per capita među zemljama CIE, prema saopštenju finansijskog regulatora.

Iz centralne banke su naveli da je povećanje zaliha zlata nastavak dugoročne strategije usvojene 2018. godine, kada su zlatne rezerve uvećane 10 puta, sa 3,1 tone na 31,5 tona, nakon čeha su ostale na tom nivou više od dve godine.

Nedavna pojačana kupovina poluga povezana je sa novim rizicima koji proizilaze iz pandemije koronavirusa, napominje se u saopštenju.

- Snažan globalni rast državnih dugova ili zabrinutosti zbog inflacije dodatno povećavaju važnost zlata u nacionalnoj strategiji kao sigurnog utočišta i kao imovine za zaštitu vrednosti, ocenjuju iz centralne banke.

Bonus video:

04:46
BRZE VESTI 08.04.2021. 16:55

BRZE VESTI 08.04.2021. 16:55

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media