ŽENA KOJA SE SUKOBILA SA GUGLOM I POBEDILA... Za sve je kriva jedna flašica vode
ilustracija, Foto: Profimedia

više nije mogla da izdrži

ŽENA KOJA SE SUKOBILA SA GUGLOM I POBEDILA... Za sve je kriva jedna flašica vode

Šenon Vejt je počela da radi za Guglovu bazu pdoataka 2019. sa platom od 15 dolara na sat

Objavljeno:

Svi imaju tačku pucanja. Uglavnom je u pitanju nešto sitno. Za Šenon Vejt je to bila flašica sa vodom.

Vejt je radila u Guglovom data centru. Kako je u centru za prikupljanje informacija toplo zbog silnih mašina koje rade, bilo joj je vruće i zamolila je za još jednu flašicu vode. Rečeno joj je da ne može.

Usledio je niz događaja koji je rezultirao Guglovim saopštenjem u kojem se navodi da zaposleni u kompaniji imaju prava da međusobno razgovaraju o plati i uslovima rada.

Koliko god delovalo bizarno, to saopštenje je kulminacija borbe koju je Šenon Vejt vodila sa tehnološkim gigantom i koje samo podcrtava užasne uslove rada u velikim tehnološkim kompanijama.

Šenon Vejt je počela da radi za Guglovu bazu pdoataka 2019. sa platom od 15 dolara na sat.

- Popravljate servere, menjate hard drajvove, matične ploče, dižete baterije teške po 13 kilograma. Posao je stvarno težak", rekla je ona BBC-u. Posao tamo je potpuno drugačiji od kreativnog, zabavnog posla kakav se predstavlja u filmovima.

Pošto je u Gugl došla preko druge firme, kao i gotovo polovina drugih u kompaniji, sva birokratija je išla preko njih. Korona je dodatno zakomplikovala život svima.

Gugl je najavio da će svim zaposlenim koji dolaze da rade dati bonus, čak i onima koji su tu preko drugih firmi. to se nikada nije dogodilo.

Zaposleni su počeli da pričaju o platama, ali im je iz menadžerskog tima stigla opomena da to ne smeju da rade. "nikada nije ok da razgovarate o kompenzaciji sa svojim kolegama", rekao je Šenon njen menadžer.

komentar
foto: Printscreen

Vajt je potom dobila bonus, ali je ostala potpuno lišena svih iluzija koje je imala o Guglu. Nadala se da će dobiti stalan posao tamo, ali je onda uvidela i da oni na ugovorima nikada ne dobijaju šansu da se zaposle "za stalno".

A onda je sve eksplodiralo.

Kako je u data centru u kome radi veoma toplo, oko 30 stepeni, Šenon je zamolila za još jednu flašu vode. Za razliku od njenog kolege, koji je zaposlen za stalno i koji je dobio vodu, ona nije.

Besna, Šenon je objavila post na društvenim mrežama gde se požalila na nepravdu.

Komentar
foto: Printscreen

Sutradan je pozvana na razgovor gde joj je rečeno da je njen post kršenje klauzule o privatnosti i da je otpuštena.

Vejt se požalila sindikatu zaposlenik koji je u njeno ime podneo dve tužbe - za nezakonito otpuštanje i za nezakonite zahteve menadžera da ne priča sa drugima o svojoj plati.

Prošlog meseca se nagodila sa Fejbuskom i suspenzija joj je ukinuta, a Gugl je poručio svojim zaposlenim da sada smeju da razgovaraju međusobno o platama, bonusima i uslovima rada.

Komentar
foto: Printscreen

Gugl se nije izvinio zbog otkaza i generalno tretmana ljudi koji rade za njih, a Šenon je odlučila da se vrati studijama istorije i dobije doktorat.

Bonus video:

02:23

Niš vakcinacija

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.