NIJE UOPŠTE DOBRO: Objavljena slika iz zatvora, zdravlje Navaljnog nikad gore
Navaljni, Foto: FOTO: LIFE.RU/CNN / SCREENSHOT

NAVALJNI

NIJE UOPŠTE DOBRO: Objavljena slika iz zatvora, zdravlje Navaljnog nikad gore

Navaljni je prošle nedelje stupio u štrajk glađu, zahtevajući pravilnu medicinsku negu za njegov bol u leđima i utrnule noge

Objavljeno:

Uhapšeni ruski opozicionar Aleksej Navaljni premešten je u zatvorsku bolnicu sa simptomima respiratorne bolesti, što je alarmiralo njegove pristalice koje kažu da mu je uskraćena pravilna medicinska nega i da ga vlasti “sporo ubijaju”.

Na snimku koji je objavljen u javnosti vidi se Navaljni vidno narušenog zdravlja, mršav, kako polako šeta u zatvorskoj prostoriji.

Navaljni (44) je testiran u ponedeljak na korona virus, nakon što je ispoljio simptome respiratornog oboljenja, kako su izvestile zatvorske vlasti. Ranije je na svom “Instagram” profilu Navaljni rekao da je imao visoku temperature i kašalj, te da su trojica iz njegovog zatvorskog odeljenja hospitalizovana zbog tuberkuloze.

Navaljni je prošle nedelje stupio u štrajk glađu, zahtevajući pravilnu medicinsku negu za njegov bol u leđima i utrnule noge. Njegova advokatkinja Olga Mihailova rekla je u ponedeljak da je on izgubio 13 kilograma za tri nedelje.

“Da imam tuberkulozu ona bi možda odagnala bol u leđima i utrnuće u nogama. To bi bilo sjajno”, našalio se on, dodajući da nastavlja svoj štrajk. “Imam zakonsko pravo da o svom trošku pozovem lekara specijalistu. Neću odustati. Zatvorskim lekarima može se verovati koliko i državnoj televiziji”

Njegova žena Julija podelila je u utorak na “Instagramu” pismo od direktora zatvora u kojem ga drže, a u njemu je Aleksandar Muhanov napisao da zatvorska administracija nema Navaljnijev pasoš pa ga ne mogu hospitalizovati u slučaju bolesti, kako je preneo “Vašington post”.

Navaljni je, podseća list, preživeo trovanje nervnim agensom “novičok” prošlog avgusta, a sam tvrdi da je pokušaj njegovog ubistva naredio predsednik Rusije Vladimir Putin. Nakon petomesečnog oporavka u Nemačkoj opozicionar se u januaru vratio u Moskvu gde je odmah uhapšen.

Osuđen je na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne slobode i navodne prevare iz 2014, delimično zato što nije uspeo da se javi vlastima dok se lečio u Berlinu.

Njegove pristalice su zabrinute zbog Navaljnijevog vidno narušenog zdravlja, a ruski opozicionar Mihail Hodorkovski, koji je proveo 10 godina u istom zatvoru, upozorio je Navaljnija još krajem marta da je “najvažnije da se ne razboli”.

“Niko te neće lečiti. Ako se ozbiljno razboliš, umrećeš”, istakao je.

Ove reči sada deluju sve realnije - Navaljnijev lični lekar rekao je novinarima u utorak da je nedovoljna nega koju opozicionar ima u zatvoru “smrtonosni rizik po njegovo zdravlje”.

Doktorka Anastasija Vasiljeva je, piše “Njujork tajms” kasnije uhapšena zajedno sa nekoliko novinara, uključujući dopisnika CNN-a Metjua Čensa koji je ubrzo pušten. Ona je u utorak još navela da je “veoma zabrinuta” zbog Navaljnijevog zdravlja.

Na osnovu simptoma koje sada ima razumem da to može dovesti do veoma teškog stanja, čak i smrti – rekla je ona na putu do zatvora u Pokrovu, oko 100 kilometara istočno od Moskve, nakon što su čuvari odbili da je puste da pregleda Navaljnija.

- Ovo je suludo kršenje ljudskih prava – dodala je ona.

Direktor Navaljnijevih akcija u regionu Vladimir Ivan Tumanov rekao je u utorak u vezi njegovog zdravlja da “ovde nema ničeg teškog za razumeti”.

- Putin želi Navaljnija mrtvog, stoga ne pušta lekare da ga posete – istakao je on.

Bonus video:

00:22

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Mirjana Petrović pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.